Jonge+boeren+namen+klimaatinitiatief+over
Analyse
© Tony Tati

Jonge boeren namen klimaatinitiatief over

Het klimaat laat jonge boeren niet onberoerd. Al in 2018 schroefde een coalitie van jongerenorganisaties, waaronder het NAJK, hun ambitieniveau hoger op dan dat van de overheid in haar doelstellingen voor 2030.

Jonge boeren en professionals uit de voedselketen vonden dat Nederland de klimaatambities wel 11 procent kon verhogen. Daar waar het kabinet gaat voor een reductie van 49 procent van de CO2-uitstoot ten opzichte van 1990, leggen NAJK, SFYN en KEK de lat een forse stap hoger, op 60 procent.

Deze doelstelling staat in een gezamenlijk manifest dat de coalitie van NAJK (Nederlands Agrarisch Jongeren Kontakt), SFYN (Slow Food Youth Network) en KEK (Klimaat en Energie Koepel) destijds bij de onderhandelaars over het Klimaatakkoord op tafel legden.

Voorlopersrol voor jongeren

‘Wij willen een vooruitstrevende land- en tuinbouwsector. Met een voorlopersrol voor jongeren waarin samenwerkingen tussen sectoren en andere disciplines de standaard is’, zo verwoordden de jongeren hun ambitie.

Minister Carola Schouten van LNV polste de brede boerenstand om mee te praten over haar Kringlooplandbouw-plannen. Het was logisch dat LNV ook jongeren betrok in deze visie.

Door een jongerencoalitie te smeden, lang voordat de senioren hiertoe genoopt werden door stikstof, pakten de jonge boeren echter ook eigenhandig het initiatief.

‘Ze passeren hiermee links en rechts alle ‘groene wereldverbeteraars’, schreef reageerder Anne de Jong onder het artikel over de jongerencoalitie op NieuweOogst.nl. Om daar aan toe te voegen: ‘Yes! Hier krijg je energie van.’

Energieke houding

Als er iets is wat jongeren – zeker de agrarische – van nature hebben, dan is het wel hun energieke houding. Het lijkt logisch dat ze daarom anderhalf jaar later met trekkers de weg op gingen voor een betere toekomst. Hun klimaatvisie hadden ze immers al scherp voor ogen.

‘Het houdt niet op bij denken, we willen vooral gaan doen’, stelde SFYN-directeur Jorrit Kiewik over het jongerenplan. ‘We zijn niet bang om ‘vieze handen te maken’, er is geen tijd te verliezen. Wij gaan graag aan de slag met concrete projecten en experimenten.’

De jeugd heeft voor 2030 een sector op het netvlies die in balans is met klimaat, milieu, leefomgeving en de eigen portemonnee. In een circulaire economie, met een kleinere afstand tussen boer en burger en waarbij landbouw en natuur in verbinding met elkaar kunnen floreren. Het bovenstaande bewijst dat jonge boeren niet alleen dromen, maar ook durven en (willen mee)doen.

Het is nu wachten op de politieke steun om de klimaatambities van jonge boeren gestalte te geven.

Bekijk meer over:

Weer

 • Woensdag
  22° / 10°
  50 %
 • Donderdag
  18° / 12°
  70 %
 • Vrijdag
  15° / 9°
  50 %
Meer weer