100 procent weidegang in veertig gemeenten

In Nederland zijn veertig gemeenten waar alle melkveehouders weidegang toepassen. Dat zei landbouweconoom Cor Pierik van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) donderdagmiddag in de studio van Nieuwe Oogst TV.

'In veertig gemeenten sturen alle melkveehouders de koeien de wei in. Drie jaar geleden was dat nog in 29 gemeenten. Daarin zie je dat weidegang terrein wint', geeft Pierik aan. Op provinciaal niveau gaat in Noord- en Zuid-Holland en Utrecht bijna 90 procent van koeien naar buiten. Dat is in Flevoland 42 procent, waarvan volgens de landbouweconoom 2 procent dat in deelweidegang doet.

'Dat heeft alles te maken met het feit dat in Flevoland de gemiddelde veehouder veel meer koeien heeft: ongeveer 150. Dat aantal ligt in Noord-Holland echt onder het landelijk gemiddelde. Dus hoe kleiner het bedrijf, hoe groter de kans dat de koeien ook de wei in worden gestuurd.'

Klik in het dropdownmenu voor meer opties.


Bekijk meer over:

Weer

 • Zondag
  13° / 13°
  90 %
 • Maandag
  13° / 8°
  20 %
 • Dinsdag
  13° / 7°
  40 %
Meer weer