Steeds meer boodschappen duurzaam gekocht

Eén op de vijf euro's aan boodschappen in de supermarkt wordt besteed aan voeding met een keurmerk. Dit blijkt uit de laatste cijfers van de Monitor Keurmerken Retail van onderzoeksbureau IRI.

Steeds+meer+boodschappen+duurzaam+gekocht
© Nieuwe Oogst

Duurzamere producten met een keurmerk in de supermarkt laten wederom een fors hogere groei zien dan de markt. Terwijl de markt in de eerste helft van 2019 met 4 procent groeit laten duurzamere producten een groei van maar liefst 28 procent zien.

In supermarkten is in die periode 2,5 miljard euro verkocht aan voeding met een onafhankelijk gecontroleerd keurmerk voor duurzaamheid. In dezelfde periode een jaar eerder lag dit nog op 2 miljard euro, oftewel een groei van ruim 500 miljoen euro in de eerste helft van 2019.

PlanetProof en Beter Leven grootste groeiers

Eind 2018 is Milieukeur vervangen door On the way to PlanetProof en toont forse groei in AGF en in zuivel. De omzet groeit van 10 miljoen naar 174 miljoen euro in de eerst helft van 2019 voor dit label.

Verkoop duurzaam
Verkoop duurzaam © IRI Nederland

Het Beter Leven keurmerk is met afstand het grootste keurmerk in de supermarkt en groeide met 32 procent, met name in eieren, varkensvlees en vleeswaren. De totale omzet in voeding met het Beter Leven keurmerk is 1,1 miljard euro.

Keurmerken de standaard

Het ‘gewone’ scharrelei is verdwenen uit de schappen en vervangen door een scharrelei met een Beter Leven keurmerk. Eieren als totale groep heeft inmiddels het hoogste aandeel keurmerken. Binnen vis en vlees ligt voor diepvriesvis (keurmerk ASC en MSC) en vers varkensvlees (Beter Leven) het aandeel van producten met een keurmerk bijna op 100 procent.

Opvallende achterblijvers zijn de groepen brood en kaas met minder dan 3 procent aandeel in keurmerken. Alle keurmerken en alle categorieën laten een sterke groei zien. Biologische voeding heeft met een groeicijfer van 8 procent de laagste groei, maar groeit als tweede grootste keurmerk ook nog steeds veel sterker dan de markt.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  23° / 12°
  5 %
 • Donderdag
  21° / 15°
  20 %
 • Vrijdag
  20° / 13°
  70 %
Meer weer