%27Zuinig+op+je+land%3F+Dan+elk+jaar+greppelfrezen%27
Nieuws
© Pim Mul

'Zuinig op je land? Dan elk jaar greppelfrezen'

Het regent bagger en kluiten in Bodegraven. Loonwerker René Bunnik schoont de greppel met een frees. 'Het is er weer tijd voor.'

De meeste boeren belden Bunnik deze week om gras in te kuilen. Maar tussendoor freesde Loonbedrijf G. Bunnik een paar greppels. 'Dat moet ook gebeuren in deze tijd van het jaar.' Toch merkt de loonwerker dat een groeiende groep veehouders zelf een greppelfrees aanschaft. 'Vroeger hadden wij het er veel drukker mee.'

De messen van de ronddraaiende trommel slingeren het vuil uit de greppel. Op die manier kan het overtollige water beter afvloeien naar het oppervlaktewater. Bunnik: 'Boeren die zuinig op hun land zijn, greppelen elk jaar.'

Wettelijk verplicht

Het is voor boeren wettelijk verplicht om bij grondbewerkingen dieper dan 50 centimeter een Klic-melding te doen bij het Kadaster. Dat zeggen het Kabel en Leiding Overleg (KLO) en de kabel -en leidingeigenaren, verenigd in het Platform Netbeheerders (PNBH).

Vorig jaar zijn er enkele incidenten geweest met een greppelfrezen. Daarbij werden kabels en leidingen geraakt, waaronder een gasleiding. Bunnik heeft nog nooit een Klic-melding gedaan. 'We frezen doorgaans op 20 centimeter diepte. Hooguit op 25 centimeter. Dit is bijna altijd op bestaande percelen waar al een greppel zit', zegt hij. Dieper frezen is volgens de loonwerker niet handig omdat bij hoogwater de greppel anders snel volloopt.

Bekijk meer over:

Weer

 • Donderdag
  21° / 14°
  20 %
 • Vrijdag
  20° / 13°
  60 %
 • Zaterdag
  21° / 13°
  50 %
Meer weer