Paardensector wil maatlatstal

Vanuit de paardensector is er draagvlak voor het concept Maatlat Duurzame Veehouderij (MDV) voor de paardenstallen. Maandag praatte SMK (Stichting Milieukeur) diverse sectorpartijen bij.

Paardensector+wil+maatlatstal
© Marije Stomps

SMK bereidt op verzoek van het ministerie van LNV een plan van aanpak voor om criteria te ontwikkelen voor duurzamere paardenstallen als onderdeel van de MDV. Dit initiatief moet bijdragen aan een verduurzaming van de paardenhouderij. Een MDV-stal voldoet aan eisen rond de thema's ammoniakemissie, brandveiligheid, klimaat, fijnstof, bedrijf en omgeving en dierenwelzijn en diergezondheid.


In het kader van dierenwelzijn en diergezondheid stelt de sector voor dat eisen rondom het Keurmerk Paard en Welzijn kunnen worden overgenomen. De bedoeling is dat ondernemers gebruik kunnen maken van fiscale regelingen (MIA-/Vamil-regeling), als hun nieuw te (ver)bouwen stallen voldoen aan de MDV-eisen.

Draagvlak

Voorzitter van de LTO-vakgroep Paardenhouderij Ralph van Venrooij reageert enthousiast. 'Eind vorig jaar maakten wij kennis met het concept MDV. Erg fijn om te merken dat ook andere partijen uit de paardensector positief tegenover dit concept staan. Een nadere analyse van de mogelijkheden moet nu eerst uitgewerkt worden, maar draagvlak is er in ieder geval vanuit de sector.'

Aan wat voor eisen denkt Van Venrooij? 'Wij hopen dat gezondheid en dierenwelzijn de boventoon kunnen voeren. Dan denk je al snel aan huisvesting, individueel of in groepen, met een goed management. Maar denk ook aan wormbestrijding en bodembedekking', vertelt hij.

'Verder worden initiatieven op energiegebied gewaardeerd. Voordeel is dat bij ondernemers niet direct alles op orde hoeft te zijn. Bij een deel moet de nieuwe stal aan de eisen voldoen, de oude niet per se.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  4° / 2°
  40 %
 • Dinsdag
  5° / 3°
  20 %
 • Woensdag
  5° / 2°
  75 %
Meer weer