Van+plant+tot+product+op+Dutch+Design+Week
Nieuws
© Wageningen University en Research

Van plant tot product op Dutch Design Week

Veel alledaagse producten zijn in de toekomst gemaakt van plantaardige grondstoffen. Tijdens de Dutch Design Week in Eindhoven laat Wageningen University & Research het publiek hier kennis mee maken.

Wageningen University & Research geeft bezoekers tot en met zondag 27 oktober een inkijkje in de vele mogelijkheden om hoogwaardige producten van planten te maken. Bijvoorbeeld bioplastics van mais of biobeton van miscanthus. Naar verwachting trekt de Dutch Design Week dit jaar meer dan 350.000 bezoekers.

De tentoonstelling is een onderdeel van het EU Horizon2020-project 'BLOOM'. Wageningen University & Research is een van de partners is dit project dat Europese burgers dichter bij de bio-economie wil betrekken. Harriëtte Bos en Remco Kranendonk zijn de Wageningse trekkers van de 'Dutch hub', een van de vijf hubs waaraan in BLOOM wordt gewerkt.

'De Europese Unie heeft de afgelopen jaren veel geïnvesteerd in technische kennis en innovatie', zegt Kranendonk. 'Het publiek weet alleen nog weinig van de mogelijkheden van de bio-economie, terwijl hun betrokkenheid belangrijk is om deze verder van de grond te krijgen.'

Twee sporen

BLOOM volgt twee sporen. Eén: Europese docenten opleiden om binnen hun vakgebied lespakketten over de bio-economie te ontwikkelen. Kranendonk: 'De jongeren die nu worden opgeleid, zijn straks in de bio-economie keihard nodig. Via het onderwijs willen wij hen interesseren voor een carrière in deze richting. Vanuit de onderwijsinstellingen is er veel interesse om de bio-economie onderdeel van het curriculum te maken.'

Het tweede spoor loopt via regionale ontwikkeling. Bos: 'We hebben allereerst de bestaande infrastructuur in kaart gebracht: welke biomassa is er, in welke fabrieken kan deze worden verwerkt en welke chemische faciliteiten zijn inzetbaar voor de productie van chemische bouwstenen uit biomassa? We zitten nu in de fase dat we kijken welke activiteiten in de regio passen en hoe we de bestaande faciliteiten verstandig kunnen inzetten.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Donderdag
  16° / 14°
  90 %
 • Vrijdag
  17° / 15°
  80 %
 • Zaterdag
  18° / 10°
  40 %
Meer weer