POV: veel steun na opschorten overleg LNV

De Producenten Organisatie Varkenshouderij (POV) krijgt veel steun van andere sectoren om uit het overleg met het ministerie van Landbouw Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) te stappen. Dat zei POV-voorzitter Linda Janssen vrijdagmiddag in de studio van Nieuwe Oogst TV.

'Ik heb mijn licht opgehouden bij andere sectoren. Bij andere bestuurders, maar ook veehouders en we krijgen gewoon heel veel steun voor onze actie.'

De POV heeft donderdag per direct alle overleg met LNV opgeschort. Aanleiding is de nieuwe stikstofregelgeving die kabinet en provincies willen invoeren en volgens Janssen is de maat vol. 'Wij worden al jaren geteisterd door een opeenstapeling van regelgeving, gegoochel met cijfers en negatieve framing.'

Het besluit komt op dezelfde dag dat LTO Nederland het ministerie van LNV een ultimatum stelt en ook dreigt de gesprekken stop te zetten. LTO sluit niet uit dat ook andere sectoren, of zelfs de koepelorganisatie als geheel, het voorbeeld van de Producenten Organisatie Varkenshouderij (POV) zullen volgen en alle overleg met LNV tot nader order zullen opschorten.

Puinhoop

Volgens de POV-voorzitter is het een bende. 'Volgens mij was dit het enige goede wat wij kunnen doen voor onze varkenshouders. Die hele stikstofdiscussie is gewoon een grote puinhoop. Mensen rollenbollen over elkaar heen. Er is een politiek steekspel gaande. Ik vind dat het ministerie van LNV eerst orde op zaken moet stellen.

Voorwaarden

De POV wil pas weer met het ministerie in gesprek wanneer de varkenshouderij erkenning krijgt voor de enorme bijdrage die deze al heeft geleverd aan de reductie van ammoniak. Een volgende voorwaarde is dat de sector ruimte krijgt voor de uitvoering van het Actieplan Vitalisering Varkenshouderij en de overheid dat faciliteert conform de afspraken die daarover zijn gemaakt. 'Als dat comfort genoeg biedt, dat we weer toekomst zien voor onze varkenshouderij, dan kunnen we alsnog bezien om weer aan tafel te gaan.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Dinsdag
  4° / -1°
  10 %
 • Woensdag
  5° / 1°
  10 %
 • Donderdag
  8° / 4°
  70 %
Meer weer