Eiwit+uit+bietenblad+als+voedingsingredi%C3%ABnt
Nieuws
© Han Reindsen

Eiwit uit bietenblad als voedingsingrediënt

Suiker Unie gaat plantaardige eiwitten uit bietenblad te winnen. Het bedrijf opende daarvoor donderdag een innovatieve demofabriek, de Green Protein Demo Plant in Dinteloord.

Specifiek gaat het om de productie van RuBisCo, een kwalitatief hoogwaardig eiwit dat kan worden gebruikt als voedingsingrediënt. Het product is 100 procent plantaardig, duurzaam en breed toepasbaar. Met de productie in de demofabriek gaat Suiker Unie de techniek verder ontwikkelen en de markt nader verkennen.

De installatie in Dinteloord is gebouwd om dagelijks zo’n 15 ton bietenblad te verwerken. Suiker Unie gaat met verschillende telers in de regio afspraken maken om het bietenblad voor dit doel te oogsten en af te voeren. Een hectare bieten levert zo’n 25 ton loof, goed voor de productie van ongeveer 200 kilo RuBisCo-eiwit.

Kostbaar proces

In het blad zit 1 à 3 procent eiwit. Het is moeilijk en kostbaar om het eiwit uit het blad te halen. Suiker Unie ziet kansen voor de productie omdat de vraag naar plantaardig eiwit de afgelopen jaren flink is toegenomen. Met Green Protein speelt Suiker Unie in op de wereldwijde transitie naar plantaardige eiwitten en duurzame verwaarding van biomassa-reststromen uit suikerbieten.

Volgens Frank van Noord van Cosun is het steeds moeilijker om op een duurzame manier de groeiende wereldbevolking van voldoende voedsel te voorzien. Met de winning van eiwit uit bietenblad is meer voedsel te produceren zonder dat de oppervlakte landbouwgrond toeneemt.

De komende twee jaar wordt de techniek verder ontwikkeld en wordt ervaring opgedaan met toepassingen van eiwit uit bietenblad.

Concurrent aardappeleiwit

Volgens Paulus Kosters van GreenProtein, dat de winningstechniek ontwikkelde, moet in 2020 een volle productie mogelijk zijn. ‘Het eiwit zal deels concurreren met aardappeleiwit van Avebe, maar gezien de groei van de markt is dat geen probleem.’

De productie van eiwit is mogelijk zolang het bietenblad vers is. ‘Ongeveer tot de kerst of korter bij flinke vorst’, zegt Van Noord. Suiker Unie moet de fabriek in een kortere periode rendabel maken. Avebe haalt het eiwit uit zetmeelaardappelen en dat kan over een langere periode.

De extractietechnologie is binnen een Europees biobased-project ontwikkeld door een spin-off van de Wageningen University & Research. Cosun heeft deze start-up, GreenProtein, eind 2018 overgenomen. Sindsdien is gewerkt aan het verder ontwikkelen en marktrijp te maken van de technologie.

Bekijk meer over:

Weer

 • Vrijdag
  7° / 4°
  90 %
 • Zaterdag
  4° / 0°
  10 %
 • Zondag
  4° / 0°
  20 %
Meer weer