%27Boeren+worstelen+met+goed+ondernemersplan%27
Interview
© Freelancer

'Boeren worstelen met goed ondernemersplan'

Boeren die een neventak willen beginnen, hebben moeite om de financiering rond te krijgen bij de bank. Dat stelt marktmanager Food & Agri Hans de Bie van Alfa Accountants en Adviseurs. Hij zit namens de Verenging van Accountants- en Belastingadviesbureaus (VLB) in het platform Multifunctionele Landbouw

Waarmee worstelen deze boeren?

'Met het maken van een goed ondernemersplan. Het plan is niet altijd goed onderbouwd. We zien nog te vaak dat het om een noodsprong gaat, dat mensen snel iets willen verdienen. Ze hebben vaak moeite om bijbehorende kosten van de activiteit goed in beeld te brengen.'

Met enkele wandjes in de schuur plaatsen en de bank om een financiering vragen kom je er niet

Hans de Bie, marktmanager Food & Agri van Alfa Accountants en Adviseurs

Kunt u een voorbeeld noemen?

'Een boerderijwinkel kan heel interessant zijn. Maar je moet wel de ruimte en locatie hebben, de winkel inrichten en wellicht personeel inhuren. Dat is niet altijd goed inzichtelijk.

'Met enkele wandjes in de schuur plaatsen en de bank om een financiering vragen kom je er niet. Er moet een goed verdienmodel aan ten grondslag liggen. Is dat onvoldoende, dan kijkt de bank of de hoofdtak voldoende buffer heeft om een eventueel verlies te dragen. En de marge van de hoofdtak is vaak krap.'

Hoe gaan jullie te werk?

'Wij willen er zeker van zijn of de activiteit echt bij de boer past. Als iemand een winkel wil beginnen, heeft hij dan voldoende verbinding met zijn potentiële klanten? We ondersteunen de ondernemers bij het maken van een plan. Een sluitende exploitatie met voldoende liquiditeitsmarge is de basis van een goed plan. En een goed plan wordt gefinancierd.'

Zit er nog groei in de multifunctionele landbouw?

'Hoewel de burger weleens klaagt over de agrarische sector, wil iedereen dat het platteland in stand blijft. De burger wil er doorheen fietsen en kunnen recreëren. Ik verwacht dat de tak langzaam iets groeit. Maar multifunctionele landbouw is lang niet voor alle boeren weggelegd.


'Sommige agrarische ondernemers zijn verschrikkelijk goed in melk produceren tegen een lage kostprijs. Die zijn ook belangrijk voor economisch Nederland. Bovendien moet er ruimte in de markt voor zijn. Zes kinderopvangen naast elkaar werkt ook niet.

'Op meerdere bedrijven wordt multifunctionele landbouw de hoofdtak. En de agrarische de tweede, om een verbinding met de sector te houden. Met de agrarische activiteiten laten de ondernemers de maatschappij zien hoe agrarisch Nederland werkt. En dat is goed voor het imago van de landbouw.'

Weer

 • Zaterdag
  23° / 13°
  35 %
 • Zondag
  25° / 16°
  40 %
 • Maandag
  24° / 15°
  40 %
Meer weer