Verhoijsen+treedt+toe+tot+RTL+Nieuws+Klimaatpanel
Interview
© Laurens Eggens

Verhoijsen treedt toe tot RTL Nieuws Klimaatpanel

Judith Verhoijsen (23) uit Beringe, varkens- en pluimveehouder en winnares van de prijs Summerschool Family Business, is toegetreden tot het RTL Nieuws Klimaatpanel.

Wat houdt het Klimaatpanel precies in?

'Het Klimaatpanel bestaat uit mensen met verschillende achtergronden. Denk aan gepensioneerden, studenten, vegetariërs en veganisten en agrariërs.

Via het RTL Nieuws Klimaatpanel kan ik aan mensen laten zien dat we het helemaal niet zo slecht doen in onze sector

Judith Verhoijsen, deelnemer RTL Nieuws Klimaatpanel

'Als er iets in het nieuws komt dat te maken heeft met het klimaat, wordt er gekeken welke mensen uit het Klimaatpanel hierbij betrokken zijn. Gaat het over nieuws uit de agrarische sector, dan komen ze naar mij. De betrokken mensen worden dan geïnterviewd of er wordt een reportage gemaakt en dat wordt gedeeld op televisie of op de website.

'Er is een groep van 27 personen samengesteld. Uiteindelijk is het doel dat deze mensen onderling gaan discussiëren over zaken als: op welke vlakken kan het beter? Hoe kunnen wij zelf klimaatverandering tegengaan?'

Hoe kwam u in het panel terecht?

'Ze waren op zoek naar iemand die in het Klimaatpanel op kon komen voor de agrarische sector. Iemand met een verfrissende blik. Een jonge boerin uit Limburg die ook nog eens iets over de sector kan vertellen, paste goed in dit plaatje. Vanuit de LLTB werd ik voorgedragen aan RTL. Zij hebben mij toen geïnterviewd en aan de hand daarvan ben ik tot het Klimaatpanel toegelaten.'

Waarom vindt u het belangrijk om aan het Klimaatpanel deel te nemen?

'Ik vind het vervelend dat sommige mensen met hun vingertje wijzen naar de agrarische sector, terwijl ze lang niet altijd weten hoeveel impact zijzelf op het klimaat hebben. Wij doen als agrarische sector al veel om de klimaatverandering tegen te gaan, maar mensen weten dit vaak niet.

'Twee RTL-medewerkers kwamen op ons bedrijf langs om me te interviewen. Na het interview heb ik hen rondgeleid door de stal. Ze vonden het erg leuk om te zien wat we doen. Dat wisten ze nog helemaal niet. Via het Klimaatpanel kan ik aan mensen laten zien dat we het helemaal niet zo slecht doen in onze sector.'

Wat wilt u uiteindelijk bereiken?

'Vooral het beeld dat veel mensen van de agrarische sector hebben, veranderen. Laten zien dat we niet alleen bezig zijn met ons eigen ding, maar dat we verder kijken.

'Dat we meehelpen aan het verbeteren van zaken als dierenwelzijn en daarmee zo min mogelijk invloed hebben op het klimaat. Dat wij passie hebben voor ons beroep en van ons werk houden. Dat wil ik laten zien. Niet alleen aan de agrarische wereld, maar ook ver daarbuiten.'

Weer

 • Maandag
  15° / 8°
  50 %
 • Dinsdag
  15° / 8°
  50 %
 • Woensdag
  15° / 7°
  50 %
Meer weer