Zuiden+vertrekt+met+bus+en+banners+naar+Den+Haag
Nieuws
© Marieke Verbiesen

Zuiden vertrekt met bus en banners naar Den Haag

Niet alleen in Den Haag stroomden de straten vol met boeren. Bij het hoofdkantoor van ZLTO in Den Bosch arriveerden vanochtend zo'n tweehonderd leden. Zij stapten in drie volle bussen, om zich aan te sluiten bij hun collega's die een paar uur eerder met trekkers naar Den Haag reden. Ook vanuit Rilland vertrok een bus met Zeeuwse boeren naar Den Haag.

De stemming in de bussen is positief. De boeren zijn opgetogen dat ze 'eindelijk weer eens' hun stem kunnen laten horen. ZLTO ondersteunt hen daarin met busvervoer, banners en borden. 'Dit is echt een actie van de boeren', zegt ZLTO-bestuurder Janus Scheepers. 'Voor hen is de maat vol. Dat snappen we.'

Vanuit Rilland vertrekt een bus met Zeeuwse boeren naar Den Haag.
Vanuit Rilland vertrekt een bus met Zeeuwse boeren naar Den Haag. © Anton Dingemanse

Waardering

Melkveehouder Koen van de Ven uit Esch heeft de trekker thuis laten staan. 'We willen vooral waardering voor ons werk. Met het halveren van onze bedrijven lossen we de problemen niet op. Het komt elke keer bij de agrarische sector terecht. De maat is een keer vol.'

Den Haag is ver weg, we kunnen hier ook uitleggen wat er aan de hand is

Geert Hol, afdelingsbestuurder ZLTO

Van de Ven was meteen enthousiast over actie in Den Haag. 'Als we ons nu niet laten horen en zien, dan krijgen ze in Den Haag het idee dat ze ons altijd kunnen aanpakken.' Hij ervaart veel support op de actie. 'Ik sta ervan te kijken hoeveel burgers achter ons lijken te staan. De reacties op sociale media zijn vooral positief.'

Jonge actievoerders

Verderop in de bus zit een groep jonge boeren. De ouders van de 16-jarige Jasper Klessens uit Hoge Mierde hebben een melkveebedrijf en een beetje akkerbouw. Hij is beoogd opvolger. Van zijn ouders mocht hij een dagje school laten schieten om mee te gaan naar Den Haag. 'Ik wil ook mijn stem laten horen', zegt hij. 'En elkaar steunen.'

Niet alleen in Den Haag laten boeren van zich horen. Ook de achterblijvers komen in actie. Zo togen vanochtend zeventien kinderen van agrarische ondernemers op de trekker naar hun basisschool Den Dijk in Odiliapeel. Daar deelden ze melk en aardbeien uit aan schoolgenoten en ouders.

Kinderen van agrarische ondernemers delen melk en aardbeien uit op hun basisschool Den Dijk in Odiliapeel.
Kinderen van agrarische ondernemers delen melk en aardbeien uit op hun basisschool Den Dijk in Odiliapeel. © Studio Van Assendelft

In de regio

Ook twee van de drie kinderen van ZLTO-afdelingsbestuurder Geert Hol delen boerenproducten uit. 'Den Haag is ver weg, dus wilden we in de regio iets doen', vertelt hij. 'We kunnen hier ook uitleggen wat er aan de hand is.'

Volgens Hol zijn kinderen nog ontvankelijk voor het boerenverhaal. 'Wij hebben ook regelmatig schoolklassen op bezoek op ons bedrijf, dan komen ook ouders mee. Na afloop zijn ze vaak gerustgesteld en overtuigd van het goede werk dat we verrichten.’

Klimaatbijdrage

De ondernemers van drie melkveebedrijven in Oirschot en Moergestel die vanochtend in de bus stapten richting de hoofdstad, hingen gistermiddag al twee enorme spandoeken op, pal langs de A58 ter hoogte van Oirschot. Hun boodschap: de landbouw levert al een grote bijdrage aan een beter klimaat en mag niet de dupe worden van toekomstige ontwikkelingen.

Melkveehouders uit Oirschot en Moergestel hangen een banner langs de A58 ter hoogte van Oirschot bij Windpark Kattenberg-Reedijk. Dit park is mede door hen mogelijk gemaakt. Ze maken de voorbijrazende verkeersdeelnemers duidelijk dat boeren al een belangrijke bijdrage leveren aan een beter milieu.
Melkveehouders uit Oirschot en Moergestel hangen een banner langs de A58 ter hoogte van Oirschot bij Windpark Kattenberg-Reedijk. Dit park is mede door hen mogelijk gemaakt. Ze maken de voorbijrazende verkeersdeelnemers duidelijk dat boeren al een belangrijke bijdrage leveren aan een beter milieu. © Kees Beekmans

De ondernemers willen in Den Haag hun bijdrage aan een beter milieu onder de aandacht brengen van burgers. Windpark Kattenberg-Reedijk kan 8.500 huishoudens voorzien van groene stroom. Een gedeelte van de energieopbrengst gaat naar de gemeenten Oirschot en Oisterwijk. Daarmee kunnen deze gemeenten de realisatie van lokale duurzame projecten stimuleren.

Hart onder de riem

Zelfs op de Talentencampus in Oss dringt het protest door. Volgens relatiebeheerder Hidde Hoetink, die een stand van ZLTO bemand, steunen de middelbare scholieren de actie. 'Veel van hen kennen boeren in hun omgeving. Ze weten hoe belangrijk de voedselproductie voor ons is.'

Middelbare scholieren op de Talentencampus in Oss steken boeren een hart onder de riem.
Middelbare scholieren op de Talentencampus in Oss steken boeren een hart onder de riem. © ZLTO

Om de boeren een hart onder de riem te steken, gaan de scholieren massaal op de foto met een banner met de tekst #trotsopdeboer.

Stil boerenprotest langs de N65 ter hoogte van Helvoirt.
Stil boerenprotest langs de N65 ter hoogte van Helvoirt. © Eigen Foto

• Volg het boerenprotest via de liveblog

Bekijk meer over:

Weer

 • Zondag
  29° / 18°
  60 %
 • Maandag
  25° / 19°
  70 %
 • Dinsdag
  23° / 15°
  70 %
Meer weer