Grashoff+wijkt+niet+af+van+harde+lijn
Nieuws
© Provincie Noord-Brabant

Grashoff wijkt niet af van harde lijn

De voorgestelde stikstofaanpak van de commissie Remkes sluit naadloos aan bij het huidige Brabantse veehouderijbeleid . Dat zegt Rik Grashoff, gedeputeerde Natuur en Milieu van de provincie Noord-Brabant.

Hermen Vreugdenhil van oppositiepartij CU-SGP is stelliger in zijn reactie. ‘Het college moet het advies van Remkes goed bestuderen en haar hakken uit het zand halen. Voor veehouders worden nog geen praktische oplossingen geboden over bemesten en beweiden en nu komt daar nog de warme sanering, die Remkes voorstelt, bij.'

Veehouders weten nog niet hoe die sanering wordt ingevuld en kunnen volgens Vreugdenhil 'dus ook nog niet besluiten of ze daar aan mee willen doen. Daar moet je eerst op wachten voordat je een keuze forceert met de opgelegde deadlines. Het koste wat kost doorzetten van het huidige beleid is wel het domste wat je kunt doen.’

Snel maatregelen

Grashoff pareert. 'De heer Vreugdenhil zoekt al langer naar argumenten om iets niet te doen terwijl de commissie Remkes juist adviseert om wel snel maatregelen te nemen. Hij moet bij zichzelf te rade gaan: wil hij snel uitstel van de maatregelen of wil hij snel de stikstofemissie terugdringen?'

Tanja van de Ven, Statenlid voor het CDA in Brabant, vindt het positief dat Remkes geen generieke krimp van de veestapel voorstelt . ‘Ik ben opgelucht dat de commissie kiest voor regionaal maatwerk en blij dat ook andere sectoren een bijdrage moeten leveren. En dat dus niet alleen de boeren aan de bak moeten.’

Zwaartepunt bij veehouderij

Deze oproep voor meer balans wil volgens Grashoff niet zeggen dat de veehouderij meer ontzien gaat worden. 'Remkes stelt dat alle sectoren naar rato moeten bijdragen aan het verminderen van de stikstofuitstoot. Het zwaartepunt ligt nog altijd bij de veehouderij dus ik zie geen aanleiding om op basis hiervan het beleid te wijzigen.'

De commissie Remkes stelt onder meer dat provincies hun portemonnee moeten trekken om de verouderde en meest vervuilende bedrijven nabij natuurgebieden uit te kopen en te saneren. Grashoff: 'Daar hebben we nog niet over gesproken. Pas als hier besluitvorming op volgt, gaan we ermee aan de slag.'

Spoedprocecure

Volgens ZLTO zijn er in Brabant naar schatting ruim 700 veehouders van wie een melding of vergunning is ingetrokken dan wel aangehouden. De provisionele vorderingen die zowel ZLTO als de POV hebben ingediend bij de rechtbank, worden op 6 december inhoudelijk behandeld. Deze spoedprocedures zijn gestart om te voorkomen dat veehouders uiterlijk 1 april 2020 nieuwe vergunningen moeten hebben aangevraagd voor stalsystemen.

Weer

 • Donderdag
  13° / 8°
  70 %
 • Vrijdag
  15° / 13°
  30 %
 • Zaterdag
  17° / 12°
  20 %
Meer weer