Veestapel+biologische+pluimveehouderij+groeit+hardst
Nieuws
© Demeter

Veestapel biologische pluimveehouderij groeit hardst

De biologische pluimveehouderijstapel groeide vorig jaar met 65 procent het hardst. Goede tweede met 54 procent was de melkveehouderij, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

De totale oppervlakte landbouwgrond voor biologische landbouw nam in vijf jaar tijd met bijna 10 procent toe naar ongeveer 52.000 hectare.

Verder steeg ook het aantal bedrijven met biologische landbouw van 2011 tot en met 2016 licht. Het nam bijna 2 procent toe naar ruim 1400 bedrijven, constateert het CBS op basis van de laatste cijfers van 2016.

Kippen

Het aantal biologisch gehouden kippen steeg van 2011 tot en met 2016 met bijna twee derde naar meer dan 3 miljoen. Dat is 3 procent van alle Nederlandse kippen. Het aantal bedrijven dat zich bezighield met de biologische pluimveehouderij steeg in die periode 24 procent.

Verder groeide ook het aantal biologische geiten (+43 procent) en varkens (+27 procent). De omvang van de biologische schapenstapel nam van 2011 tot en met 2016 juist af (-35 procent).

Rundveehouderij

De biologische rundveehouderij groeide van 2011 tot en met 2016 eveneens sterk. In de melkveehouderij nam het aantal melk- en kalfkoeien in vijf jaar tijd met meer dan 50 procent toe. In totaal groeide de biologische rundveestapel naar bijna 70.000 dieren. Dat is 2 procent van de totale rundveestapel in Nederland.

De groei van de biologische rundveehouderij is ook merkbaar in de toename van het areaal biologisch grasland (ruim 10 procent). Verder groeide ook het aantal runderen dat in de fase van omschakeling naar biologische landbouw zit. In twee jaar tijd, van 2014 tot en met 2016, vond daar een vertienvoudiging van het aantal dieren plaats.

Akkerbouw

Nederland telde vorig jaar 539 bedrijven met biologische akkerbouw, ruim 4 procent meer dan vijf jaar eerder. Deze bedrijven besloegen samen ruim 10.000 hectare akkerbouwgrond. Dat is een lichte groei van 2 procent ten opzichte van 2011.

Het aantal bedrijven met biologische tuinbouw nam toe. Vooral de biologische tuinbouw op open grond kende een groei. Daar steeg het aantal bedrijven met 7 procent. Het areaal open tuinbouwgrond werd uitgebreid met 43 procent. In de biologische glastuinbouw nam het aantal telers juist iets af (3 procent), wel groeide daar het areaal glastuinbouw, ook met ongeveer 3 procent.

Weer

 • Maandag
  19° / 12°
  20 %
 • Dinsdag
  17° / 8°
  10 %
 • Woensdag
  18° / 8°
  10 %
Meer weer