Sector op hoede voor rupsenplaag

Vanuit de land- en tuinbouw komen nog weinig concrete schademeldingen door de eikenprocessierups. Wel zijn boeren en bestuurders op hun hoede. Advies: dek de oogst af voor transport.

Sector+op+hoede+voor+rupsenplaag
© Eigen Foto

Kennis- en Adviescentrum Dierplagen (KAD) kwam twee weken geleden met het advies om binnen een cirkel van 20 meter rondom bomen met eikenprocessierupsen niet te oogsten. Sindsdien zijn er nog geen gevallen bekend van boeren die schade hebben opgelopen. Wel nemen de zorgen toe, ook voor volgend jaar, wanneer een nog grotere plaag wordt verwacht. Experts verwachten dat dan iedere eik besmet is.


Boeren moeten voorzorgsmaatregelen nemen om schade door de rupsen te voorkomen, zegt voorzitter Jaap van Wenum van LTO-vakgroep Akkerbouw. 'In de akkerbouw verwacht ik geen grote problemen. Daar zitten gewassen onder de grond en zijn ze veel minder kwetsbaar voor de haartjes van de rups.'

Afgedekt

Wel herhaalt hij het advies om oogsten afgedekt te vervoeren. Dat is alleen verplicht bij lading die eraf kan waaien, maar nu altijd verstandig vanwege besmette bomen waar onderdoor moet worden gereden. Dit laatste geldt ook voor kuilgras. In de veehouderij geldt al langer het advies om gras onder besmette eiken niet te beweiden, te maaien of in te kuilen, zegt Jeannette van de Ven, LTO-portefeuillehouder Gezonde Dieren.

In de vollegrondsgroenteteelt zijn de zorgen veel groter. Bas Slagter, bloemkoolteler in Bovenkarspel en bodemcoach bij Landbouwportaal Noord-Holland, grenst met percelen aan het Streekbos waar de rupsen ook voorkomen. Hij is boos op de gemeente, die besloot de rupsen daar niet te bestrijden.

'Elk rupsje dat je ziet moet je chemisch bestrijden, want het is op dit moment een ware volksplaag', zegt Slagter die doorgaans zo natuurlijk mogelijk probeert te werken. 'Ik zal alle schade neerleggen bij de gemeente en provincies en roep collega's op dat ook te doen.'

Regelgeving

De NVWA laat weten niet te controleren op de aanwezigheid van de prikkende haren van de rups in oogsten of etenswaren. Het KAD-advies is gericht aan de ministeries van Landbouw en Volksgezondheid. Deze zullen eerst met regelgeving moeten komen waarmee de controleurs op pad kunnen.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  23° / 8°
  0 %
 • Zondag
  22° / 9°
  0 %
 • Maandag
  22° / 8°
  0 %
Meer weer