Groene+middelen+toegelaten+voor+groente%2D+en+fruitteelt
Nieuws
© Koos van der Spek

Groene middelen toegelaten voor groente- en fruitteelt

Het College voor de toelating van gewasbeschermingsmiddelen en biociden (Ctgb) heeft twee 'groene middelen' toegelaten. Het gaat om middelen op basis van twee bacillussen in onder meer de groenteteelt, bedekte teelten en fruitteelt.

Het middel met Bacillus thuringiensis subsp. Kurstaki SA-12 is een wederzijdse erkenning op basis van een toelating uit Italië. Het is een insecticide dat werkt tegen rupsen in diverse groenten en kruiden te gebruiken in bedekte teelten, waaronder aardbei en komkommer. Bacillus thuringiensis is van nature aanwezig in de bodem en op bladeren. Toedienen van het middel verhoogt de concentratie.

De bacterie maakt een toxine aan die in combinatie met spijsverteringssappen van de rups de darm aantast. De rupsen stoppen met eten en gaan dood. Het voordeel van de Bacillus thuringiensis is dat dit middel specifiek werkt. Het heeft wel invloed in rupsen, maar werkt niet in andere insecten zoals bijvoorbeeld bijen.

Ook toegelaten werd een middel op basis van een nieuwe actieve stof uit 2016: Bacillus amyloliquefaciens strain MBI 600. De bacterie werkt als fungicide en wordt toegelaten voor gebruik in enkele vruchten en groenten. Bij preventief gebruik verspreidt de bacterie zich over de wortels van de (kiem)plant, wat voorkomt dat een schimmel zich er kan vestigen. De bacterie komt algemeen voor in het milieu en produceert geen ziekteverwekkers of ziekteverwekkende residuen.

Bekijk meer over:

Weer

 • Donderdag
  31° / 21°
  70 %
 • Vrijdag
  26° / 20°
  80 %
 • Zaterdag
  25° / 19°
  80 %
Meer weer