Octrooiaanvraag+HWodKa+voor+grondbewerkingsrobot
Nieuws
© HWodKa

Octrooiaanvraag HWodKa voor grondbewerkingsrobot

HWodKa heeft octrooi aangevraagd voor een autonome grondbewerkingsrobot. Het biedt kansen om de bewerkingskwaliteit te verbeteren.

Bij het octrooi gaat gaat om bepaalde kenmerken van deze robot, want het principe is niet nieuw. Zo heeft Lely Industries een octrooi op een autonome rotorkopeg dat stamt uit 2002.

Het is de vraag in hoeverre een gerobotiseerd werktuig het op kan nemen tegen een trekker-werktuigcombinatie zonder bestuurder. De trekker is immers meervoudig inzetbaar.

Uniformiteit

HWodKa ziet toch perspectieven voor een grondbewerkingsrobot. De waarde ervan neemt toe als de uniformiteit van een zaai- of pootbed beter wordt, meer op energie wordt bespaard en de krachtbron langdurig en/of meervoudig inzetbaar is.

Een hogere bewerkingskwaliteit is te bereiken wanneer de nadelen van het werken met een trekker zijn op te heffen. Denk daarbij onder andere aan bodemverdichting.

Energie

Verlaging van het energiegebruik is voor HWodka meer dan bijvangst. 'We staan er vaak niet bij stil hoeveel energie het vergt om een zware last over een relatief zachte bodem te verplaatsen. Vervormen kost veel energie. Dat geldt voor grond en voor banden.'

Op termijn kan de krachtbron van de grondbewerkingsrobot bijvoorbeeld bestaan uit een accu of uit een brandstofcel die door zonnecollectoren op daken van landbouwbedrijfsgebouwen is op te laden.

Veiligheid

Veiligheid is een belangrijk aspect van autonome machines. Voor een mestrobot is dat eenvoudiger dan voor een autonome trekker-werktuigcombinatie. De laatste opereert in een meer openbare ruimte, onder meer variabele omstandigheden en in verschillende combinaties.

Tot de lastige vragen behoort bijvoorbeeld: wie draagt verantwoording: de eigenaar van de combinatie, de trekkerfabrikant, de werktuigfabrikant of de laatste die eraan heeft gesleuteld? Het is begrijpelijk dat de grote trekkermerken zich vooralsnog wat afzijdig houden.

De autonome grondbewerkingsrobot die HWodKa voorstaat, is vergelijkbaar met een mestrobot, in die zin dat hij maar één functie uitvoert in een afgebakende omgeving (perceel), onder homogene omstandigheden (kaal land), met een vrij lage snelheid (maximaal 5 kilometer per uur) en onder toezicht (van iemand die ook op het perceel bezig is).

Bekijk meer over:

Weer

 • Vrijdag
  20° / 10°
  30 %
 • Zaterdag
  22° / 9°
  10 %
 • Zondag
  26° / 12°
  20 %
Meer weer