Kamps de Wild na eeuw nog vol ambitie

Kamps de Wild in Zevenaar vierde vorige week met genodigden zijn 100-jarig bestaan. Het was voor de distributeur van landbouwmachines niet alleen dit jubileum, het was ook de opening van een fonkelnieuw bedrijfspand.

Kamps+de+Wild+na+eeuw+nog+vol+ambitie
© Hendrik Begeman

De datum 17 april 1919 staat in de boeken waarop Kamps de Wild & Co wordt opgericht als een handelsonderneming voor landbouwwerktuigen, gevestigd in Arnhem. Dat gebeurt door Hendrikus Johannes Kamps en Antonius Petrus de Wild. In die tijd begint de mechanisatie van de landbouw op gang te komen. Het bedrijf importeert graanmaaiers, zelfbinders en dorsmachines.

In hetzelfde jaar komt Claas met een strobinder op de markt, die Kamps de Wild in het assortiment opneemt. Al snel wordt de locatie te klein. In 1923 verhuist de onderneming naar Velp. Daar breidt het bedrijf de activiteiten uit met de fabricage van hooiharken, gierpompen en Rival-dorsmachines.

Jaren vijftig

Na de oorlogsperiode begint de landbouw, mede door de Marshallhulp, aan een grote opmars. In de jaren vijftig verwerft Kamps de Wild een gedeeld importeurschap van de Claas-opraappersen en in 1956 ook de maaidorsers.

Kamps de Wild en Reesink delen passie voor machines

In de tweede helft van de jaren vijftig treedt Amazone toe tot de familie. In 1963 opent het bedrijf in Hoogeveen een tweede vestiging om de noordelijke provincies beter te kunnen bedienen.

Mais

Onder de naam Kaweco worden vanaf 1963 mesttanks en later ook beregeningshaspels in het programma opgenomen. Eind jaren zestig komt ook de teelt van mais in beeld. Kamps de Wild wil hier ook graag een graantje van meepikken en ontwikkelt de Kaweco-maishakselaar.

De locatie in Velp is te klein en in 1975 verhuist het bedrijf naar de huidige locatie aan de A12 in Zevenaar. In 1981 sluit de distributeur de vestiging in Hoogeveen en enkele jaren later wordt Kamps de Wild exclusief importeur voor Claas.

Reesink

In 1987 meldt Reesink in Zutphen zich aan om Kamps de Wild over te nemen. Reesink is ook een bedrijf dat de landbouw kent en de banden tussen Kamps de Wild en Reesink zijn alleen maar nauwer geworden.

Volgens directeur Dick Melessen van Kamps de Wild en Reesink-directeur Gerrit van der Scheer delen beide bedrijven de passie voor mensen en machines. Kamps de Wild neemt afscheid van de kleine merken en concentreert zich op Amazone, Claas en Kaweco.

Complete lijn

De trend naar het full-linerschap is dan actueel en in 2000 wordt de import van de McCormick-trekkers verworven. Hiervan neemt Kamps de Wild weer afscheid, als Claas in 2003 aankondigt de trekkerfabriek van Renault over te nemen. Samen met de, door sinds 1993 door Claas zelf ontwikkelde, Xerion brengt de fabrikant nu een complete lijn trekkers op de markt.

De Kaweco-producten nemen een belangrijk deel van de omzet voor hun rekening. Hiervan wordt veel geëxporteerd. Dit is de aanleiding dat de productie van Zevenaar wordt overgebracht naar Staja in Hengelo, dat later ook door Reesink wordt overgenomen en alles weer onder dezelfde paraplu opereert.

Claas

In 2006 wordt met de komst van de Claas-trekkers het dealernetwerk uitgebreid. Ontwikkelingen bij concurrerende dealerbedrijven maken dat enkele van hen eieren voor hun geld kiezen en gaan voor het Claas-dealerschap. Om contact met de eindgebruikers te houden, gaat Kamps de Wild participeren in enkele grote dealerbedrijven.

In 2014 neemt Kamps de Wild een andere grote stap: het bedrijf neemt CT Agro over, de Claas-importeur in Kazachstan. Samen met de sterke groei van Amazone, Claas en Kaweco is het nodig om de organisatiestructuur te wijzigen.

Drie bedrijfsonderdelen

Er ontstaat de Kamps de Wild Holding met drie bedrijfsonderdelen: Kamps de Wild Holding, Kamps de Wild participaties en CT Agro. Erwin Ros wordt directeur van de holding en Dick Melessen volgt hem op als directeur van Kamps de Wild.

In 2018 breidt de holding uit met de overname van Tingley's Harvest Center, een Claas-dealer in Canada. Op de jubileumavond werd bekendgemaakt dat nog een andere Canadese Claas-dealer in de organisatie is opgenomen: Hepson Equipment.

Distributeur kan in Zevenaar weer jaren vooruit
Kamps de Wild in Zevenaar kondigde een jaar geleden aan dat na enkele jaren van onzekerheid de knoop was doorgehakt en dat een deel van de oude gebouwen plaats moest maken voor nieuwbouw. Het kantoorpand is vervangen door nieuwbouw en het magazijn en de werkplaats zijn gemoderniseerd. Vorige week werd er voor genodigden stilgestaan bij het 100-jarig jubileum en werd het nieuwe pand in gebruik genomen. Kamps de Wild houdt op 21, 22 en 23 november een grote show voor geïnteresseerden. Het pand is geheel volgens de nieuwste inzichten ontworpen en gebouwd. Het gebouw van de distributeur van landbouwmachines is CO2-neutraal en zonnepanelen die op het dak zijn geplaatst, wekken elektriciteit op. In de showroom plaatst Kamps de Wild permanent enkele machines. Voor de grotere machines, zoals hakselaars en maaidorsers, neemt de distributeur van landbouwmachines potentiële klanten mee naar de fabriek in Duitsland. De showroom is niet enkel een ruimte om machines te laten zien. Kamps de Wild denkt aan de plaatsing van een simulator. Verder is er een instructieruimte en de werkplaats kan tevens als (praktijk)scholingsruimte dienen. Met het nieuwe gebouw kan Kamps de Wild weer jaren vooruit.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  18° / 10°
  30 %
 • Dinsdag
  18° / 10°
  30 %
 • Woensdag
  19° / 10°
  70 %
Meer weer