Kamps+de+Wild+bouwt+historie+verder+uit
Achtergrond
© Eigen Foto

Kamps de Wild bouwt historie verder uit

Kamps de Wild gaat verbouwen. 'Hiermee geven we een vervolg aan onze lange historie', zei directeur Dick Melessen toen hij de plannen in Zevenaar presenteerde, vorige week.

Melessen legt uit dat het bedrijf bijna honderd jaar bestaat. Het verhuisde in 1923 van Arnhem naar Velp en in 1975 naar de huidige locatie in Zevenaar. We kennen Kamps de Wild als importeur van Claas en Amazone en fabrikant van Kaweco.

Van het gebouw van waaruit de importeursactiviteiten plaatsvinden, wordt nu 4.000 vierkante meter gemoderniseerd en heringericht. Het voorste gedeelte van 2.000 vierkante meter wordt gesloopt en vervangen door nieuwbouw.

Het huidige hoofdgebouw wordt begin augustus gesloopt en is dan historie.
Het huidige hoofdgebouw wordt begin augustus gesloopt en is dan historie. © Hendrik Begeman

CO2-neutraal

Bij het ontwerp van de nieuwe showroom heeft Kamps de Wild al rekening gehouden met de verplaatsing van de afrit van de snelweg A12. Ook neemt Kamps de Wild al een voorschot op de ontwikkelingen rond de afschaffing van aardgas. Het nieuwe gebouw wordt CO2-neutraal. Voor de energievoorziening komen er zonnepanelen op het dak.

Het is niet enkel het gebouw dat Kamps de Wild vernieuwt. Ook de functies gaan met hun tijd mee. Zo zal de nieuwe showroom geen showroom zijn zonder daarin het hele assortiment. Voor potentiële kopers van grote machines bevinden zich de fabrikanten Amazone, Claas en Kaweco binnen handbereik. Voor gangbare machines kunnen klanten bij de dealer terecht.

© Kaweco

Praktijktrainingen

De nieuwe werkplaats zal vooral ook zijn gericht op het geven van praktijktrainingen aan dealers en eindgebruikers. Momenteel wordt al 70 tot 80 procent van de nieuwe machines rechtstreeks afgeleverd bij de dealers.

Het aantal gevoerde merken is teruggevoerd naar drie, maar deze hebben zich de laatste jaren sterk verbreed. Zo heeft Amazone zich fors ontwikkeld als full-liner, met als laatste de overname van de ploegen van Vogel & Noot.

Trekkers

In 2003 kwamen er trekkers in het programma, door de overname van Renault door Claas. Ons land telde toen tachtig Claas-dealers. De dealerorganisatie is met zijn tijd meegegaan en is teruggebracht naar 34 dealers. Deze zijn onderverdeeld in full-line, long-line en exclusieve sub-dealers.

Daarnaast is Kamps de Wild fabrikant en distributeur van Kaweco, wat staat voor Kamps de Wild en Co. Onder deze naam wordt een breed assortiment mesttanks en silagewagens gebouwd en verkocht.

In 2003 kwamen er trekkers in het programma, door de overname van Renault door Claas.
In 2003 kwamen er trekkers in het programma, door de overname van Renault door Claas. © Hendrik Begeman

Overname door Staja

Hiervoor bevond zich achter op het terrein een eigen fabriekshal, maar de beschikbare ruimte begon te knellen. Zo werd een gedeelte van de productie overgebracht naar constructiebedrijf Staja in Hengelo en kwamen de componenten voor assemblage weer terug naar Zevenaar. Omdat er geen mogelijkheden waren voor uitbreiding en er te weinig ruimte was voor productie en opslag van halffabricaten, werd de hele productie eind 2013 overgenomen door Staja.

In augustus 2017 is Staja overgenomen door Reesink, de moederorganisatie van Kamps de Wild. Zo zijn alle activiteiten van Kaweco weer in een hand. De oude fabriek in Zevenaar was verouderd. Het 1,7 hectare grote terrein met oude fabriekshal is verkocht. Van de Kaweco-producten exporteert Kamps de Wild 70 procent. Voor het komende jaar wil Kaweco zich vooral bezighouden met het inspelen op veranderende regelgeving in de bemesting.

Volgens de planning wordt de nieuwbouw van Kamps de Wild in het tweede kwartaal van 2019 opgeleverd, precies honderd jaar na de oprichting van Kamps de Wild en Co.

Bekijk meer over:

Weer

 • Donderdag
  11° / 7°
  70 %
 • Vrijdag
  15° / 13°
  40 %
 • Zaterdag
  16° / 12°
  20 %
Meer weer