Ook verliezen bij roterend weiden en stripgrazen

Ondanks het feit dat beweidingssystemen waarbij koeien dagelijks vers gras krijgen aangeboden speciaal zijn ontwikkeld om de graslandbenutting te verbeteren, en daarmee beweidingsverliezen te verlagen, zijn de beweidingsverliezen nog altijd substantieel.

Ook+verliezen+bij+roterend+weiden+en+stripgrazen
© Koen van Wijk

Het is daarom van belang om ook in beweidingssystemen met dagelijks vers grasaanbod nauwkeurige graslandmetingen uit te voeren. Dit om het grasaanbod af te kunnen stemmen op de bijvoeding en de voederbehoeften van het vee.

Dat concludeert Cindy Klootwijk in haar proefschrift dat ze vandaag bij haar promotie aan Wageningen University & Research verdedigde.

Roterend

Om weidegang op hoogproductieve melkveebedrijven te behouden, schakelen veehouders over van traditioneel standweiden en omweiden naar systemen als roterend standweiden en strip grazen.

In tegenstelling tot de traditionele systemen krijgen koeien bij deze systemen dagelijks vers gras aangeboden. De hypothese is dat het dagelijks aanbieden van vers gras de grasopbrengst verhoogt, beweidingsverliezen door vertrapping en selectief grazen verlaagt en clustering van mest en urine vermindert door geforceerde verspreiding.

Experiment

In een beweidingsexperiment heeft Klootwijk aangetoond dat het mogelijk is om, met behoud van hoge melkproductieniveaus, een substantiële vers grasopname te behalen bij een hoge veedichtheid op het beweidbaar oppervlak.

Zowel roterend standweiden als stripgrazen is daarmee geschikt bevonden voor hoogproductieve melkveebedrijven. Daarbij was de grasopbrengst bij stripgrazen hoger dan bij roterend standweiden.

Grasopname

De hogere opbrengst bij stripgrazen leidde niet tot een hogere versgrasopname. Dit is mogelijk te verklaren doordat bij de inschatting van het grasaanbod niet gecorrigeerd is voor bosvorming rondom mestplekken, een probleem dat vooral bij stripgrazen speelt.

Roterend standweiden is door de aanwezigheid van vaste omheining arbeidsextensiever. Doordat de versgrasopname en de melkproductie tussen de verschillende beweidingssystemen niet significant verschilden, is roterend standweiden een veelbelovende strategie om de graslandbenutting en arbeid te optimaliseren.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  18° / 14°
  70 %
 • Donderdag
  17° / 11°
  70 %
 • Vrijdag
  17° / 11°
  80 %
Meer weer