Belgische perentelers willen rooipremie

Belgische perentelers willen een rooipremie en een vaste perenprijs om de malaise in de sector tegen te gaan. Dat meldt het Vlaams infocentrum land- en tuinbouw (Vilt).

Belgische+perentelers+willen+rooipremie
© VidiPhoto

De Belgische perensector heeft zich verenigd in een actiegroep om de crisis in de sector aan te kaarten bij de overheid. Ruim 150 fruittelers waren vorige week op de informatiebijeenkomst over de oprichting van de actiegroep in Tongeren. De groep wil met één krachtige stem spreken richting andere schakels in de sector en de overheid, geeft Vilt aan.

Met de rooipremie van de overheid willen de telers het overaanbod snel wegwerken. Daarnaast is tijdens de bijeenkomst het idee geopperd van een extra prijssysteem voor peren. In een markt met versproducten is een prijssysteem, dat alleen drijft op de klok, niet meer toereikend. Telers willen daarom ook een prijs voor een heel seizoen.

Transparante marktinformatie

De actiegroep roept veilingen en de handel op om mee te denken over zo'n nieuw prijsmechanisme en het opzetten van een systeem van transparante marktinformatie. Hardfruittelers in Europa kampen dit seizoen met grote oogsten en lage prijzen. Enkele weken geleden pleitte de Nederlandse Fruittelers Organisatie ervoor om de aanplant van nieuwe boomgaarden in Oost-Europa, die door de Europese Unie zijn gesubsidieerd, te stoppen.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zondag
    11° / 1°
    30 %
  • Maandag
    10° / 0°
    20 %
  • Dinsdag
    10° / -1°
    20 %
Meer weer