Omzet+multifunctionele+landbouw+bijna+verdubbeld
Nieuws
© Nieuwe Oogst

Omzet multifunctionele landbouw bijna verdubbeld

De omzet van multifunctionele landbouw (MFL) in Nederland is de afgelopen vijf jaar verdubbeld. In totaal ging er in 2018 887 miljoen euro om in de multifunctionele landbouw. Zo'n 13.500 agrarische bedrijven zijn actief in deze sector, een kwart van het totaal aantal agrarische bedrijven.

Dat blijkt uit cijfers van Wageningen University & Research (WUR), die vandaag worden gepresenteerd op de Dag van de Multifunctionele Landbouw in Beesd. Dit congres is georganiseerd door LTO Nederland in samenwerking met het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV). De WUR deed het onderzoek in de reeks 'Kijk op multifunctionele landbouw' in opdracht van het ministerie.


Ongeveer 25 procent van de Nederlandse boeren en tuinders pakt naast de akkerbouw, tuinbouw of veeteelt andere maatschappelijke activiteiten op als zorglandbouw, kinderopvang, boerderijeducatie, boerderijverkoop, natuurbeheer en/of recreatie. Nog eens 10 procent wil binnen nu en vijf jaar een MFL-tak aan het bedrijf toevoegen.

Boerderijverkoop grootste

Boerderijverkoop is met 271 miljoen euro de grootste activiteit, gevolgd door zorglandbouw (250 miljoen euro) en recreatie (221 miljoen euro). De agrarische kinderopvang realiseert 78 miljoen euro omzet en natuurbeheer 66 miljoen euro. Boerderijeducatie levert met minder dan 1 miljoen euro de kleinste omzet aan het totaal. De grootste stijging werd gerealiseerd in de zorglandbouw. Daar werd 155 miljoen euro meer omzet behaald, terwijl het aantal zorgboerderijen met 15 procent steeg.

De vraag naar MFL-boeren groeit. Uit een inventarisatie van LTO Nederland blijkt dat het aantal MFL-boeren in Nederland de komende jaren zal stijgen. LTO Nederland schat de totale omzetpotentie van MFL op 1,5 tot 2 miljard euro. Dat maakt dat MFL binnen en buiten de agrarische sector relevant is. Die relevantie neemt de komende jaren alleen maar toe.

Platform

MFL-boeren worden vertegenwoordigd door LTO-vakgroep Multifunctionele Landbouw, een apart platform binnen LTO Nederland. Deze organisatie wil samen met LNV de potentie van de multifunctionele landbouw voor de agrarische sector vergroten door het wegnemen van knelpunten en het creëren van ontwikkelruimte. Daarvoor stelt het ministerie vanaf vandaag het Platform Multifunctionele Landbouw in.

Belangrijke knelpunten voor boeren zijn wet- en regelgeving, financiën en opvolging. Gemeenten, ministeries van LNV en VWS, Nederlandse Vereniging van Banken (NVB), Vereniging van Accountants- en Belastingadviesbureaus (VLB), WUR, Interprovinciaal Overleg (IPO) en Rijksbouwmeester nemen plaats in het platform. Voorzitter Arjan Monteny van LTO-vakgroep Multifunctionele Landbouw gaat dit platform leiden.

Weer

 • Vrijdag
  21° / 13°
  60 %
 • Zaterdag
  19° / 13°
  50 %
 • Zondag
  20° / 13°
  50 %
Meer weer