'CBS-cijfers multifunctionele landbouw geven verkeerd beeld'

De cijfers van het CBS geven een verkeerd beeld van de multifunctionele landbouw. Dat stelt LTO Multifunctionele Landbouw (MFL). Hierdoor kunnen ondernemers worden benadeeld, vindt LTO MFL.

%27CBS%2Dcijfers+multifunctionele+landbouw+geven+verkeerd+beeld%27
© Studio Kastermans

Aan de hand van de meitelling/landbouwtelling verzamelt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) informatie over verbrede landbouwactiviteiten bij agrarische ondernemers. De cijfers laten een afname zien van het aantal verbrede landbouwactiviteiten, terwijl er in werkelijkheid een groei gaande is, stelt LTO MFL. De organisatie heeft daarom aandacht gevraagd voor deze afwijking.

De daling die het CBS laat zien, heeft negatieve gevolgen voor multifunctionele landbouw ondernemers. Financiers, overheden en andere refereren aan CBS-statistieken, waardoor vertrouwen ontbreekt in bedrijven die willen doorgroeien of willen starten met MFL-activiteiten.

Splitsingen

De voornaamste verklaring die gegeven kan worden, waardoor CBS-cijfers afwijken van de groei die in realiteit gaande is, is het feit dat steeds meer ondernemers hun bedrijven splitsen in meerdere zelfstandige bedrijven met eigen rechtsvorm en boekhouding.

Redenen voor deze splitsing zijn onder meer wetgeving, risicospreiding en fiscale voordelen. Ook kan de deelname van verschillende personen in de diverse onderdelen van het bedrijf een rol spelen. Bijvoorbeeld als een dochter alleen mede-ondernemer is in de zorgboerderij en zoon die mede-ondernemer is in de agrarische productietak.

Zorgonderneming

Ook spelen eisen van financiers in met name de zorglandbouw een rol. Het komt voor dat financiers (zorgkantoren en gemeenten) voor zorg geen 'zaken' willen doen met een agrarisch bedrijf, maar alleen met een (aparte) zorgonderneming. Andere verklaringen zijn dat ondernemers de verbrede landbouwactiviteit niet als zodanig herkennen en meenemen in de telling.

LTO MFL heeft aandacht gevraagd voor de problematiek. Naast het verkrijgen van een structurele oplossing in relatie tot te mei-telling gegevens, is LTO verheugd dat het monitoringsonderzoek multifunctionele landbouw momenteel in volle gang is. Op 29 mei, de Dag van de Multifunctionele landbouw, worden de resultaten gecommuniceerd.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  23° / 10°
  5 %
 • Woensdag
  27° / 16°
  5 %
 • Donderdag
  26° / 15°
  55 %
Meer weer