Volume+wapen+tegen+inkoopkracht
Nieuws
© Pixabay

Volume wapen tegen inkoopkracht

Afzetcoöperaties Best of Four en Van Nature hebben het voornemen elkaar in de armen te sluiten. Beide besturen en directies zien een groter volume als belangrijkste antwoord op de ontwikkeling in de markt van toenemende inkoopkracht van retail en handel.

Tijdens de algemene ledenvergadering van Best of Four en een informatiebijeenkomst bij Van Nature is deze week bekendgemaakt dat de coöperaties verkennende onderzoeken voor een fusie starten. Bij zowel de besturen als de leden van de telersorganisaties is voldoende draagvlak voor dit voornemen, lichten de gezamenlijke directeuren toe aan Nieuwe Oogst.

Ton van Dalen zegt namens Best of Four uit te gaan van onderlinge gelijkwaardigheid in de combinatie: 'Er is geen bovenliggende partij.'

Hans Prins, die samen met René Oudijk de tweekoppige directie vormt bij Van Nature, vult aan: 'Het is op dit moment beter om bundeling te creëren. Het streven is om een kostenefficiënte organisatie te blijven, die de beste prijs voor haar leden uit de markt haalt. Een kleine, flexibele telersorganisatie die snel kan inspelen op ontwikkelingen bij telers en in de markt. '

Momentum

Eerder liep eenzelfde poging om de twee coöperaties te integreren nog stuk. Zowel Van Dalen als Prins willen niet specifiek ingaan op het waarom van het mislukken vier jaar geleden. Eerstgenoemde zegt wel dat de voorgenomen fusie niet eens de ledenvergadering haalde om in stemming te worden gebracht. 'Directie en bestuur besloten dat we toen niet het juiste momentum hadden', zegt Van Dalen.

'Nu is de situatie anders. We hebben als eerste de pijnpunten van toen weggewerkt. Ook zijn de leden van beide coöperaties al gepolst', vervolgt Prins. Toch is enige voorzichtigheid geboden, benadrukken beiden. 'Uiteindelijk valt de beslissing op de algemene ledenvergadering kort na de zomer. Er kan altijd iets tussenkomen, maar onze gezamenlijke intentie is helder.'

Betere benutting gmo-gelden

Door het samengaan van de coöperaties zal een betere benutting van gmo-gelden worden bereikt, denken beide voormannen. Ook kan, naast een vernieuwingselement, een verdere concentratie van aanbod worden gerealiseerd.
De gecombineerde omzet van de telersclub zal circa 750 miljoen euro bedragen. Over een nieuwe naam van de combinatie is nog geen ei gelegd.

Of er na een eventuele fusie opnieuw aansluiting zal worden gezocht bij andere partijen is dan ook nog niet im Frage. 'De gefuseerde club zal dan wellicht verder om zich heen kijken, maar het is nu echt nog te prematuur om daar uitspraken over te doen', aldus Prins.

Bekijk meer over:

Weer

 • Vrijdag
  7° / 4°
  20 %
 • Zaterdag
  5° / 1°
  70 %
 • Zondag
  4° / 0°
  60 %
Meer weer