Stemmen+voor+Europa
Column
© Ida Hylkema

Stemmen voor Europa

Op 23 mei mogen we stemmen voor Europa. Het opkomstpercentage was in 2014 nog maar 42 procent. Toch is het Europees Parlement belangrijk.

Het keurt Europese wetten goed of af, voorafgegaan door dialogen en trialogen met de Europese Commissie en de raad van ministers. We weten in de landbouw goed dat EU-regelgeving vaak de randvoorwaarden geeft waar nationaal op wordt doorgebouwd.

Leeft het? In de landbouw weten we hoe belangrijk Europa is, dus ja, het leeft.

Op een verkiezingsbijeenkomst maandag in Voorst was de discussie heftig en bij vlagen emotioneel. GLB, Natura 2000, scheurverbod, mestbeleid, gewasbeschermingsbeleid, circulariteit, genoeg om stevige discussies te krijgen. Heldere statements werden afgegeven en meegegeven aan de Europarlementariërs, ook voor hun collega's in Den Haag. Ook bleek opnieuw dat Brussel vaak meer ruimte laat dan Den Haag gebruikt.

In de landbouw weten we hoe belangrijk Europa is, dus ja, het leeft

Jakob Bartelds, bestuurslid LTO Nederland

Hebben we invloed? Ja, van de 751 parlementsleden komen er 26 uit Nederland. Zij zijn deels lid van de grote beleidsbepalende fracties in Europa en doen hun lobbywerk in de fracties goed.

Misschien nog bepalender voor invloed in Europa is het voorspel om te komen tot afspraken, een traject waarin Nederland vaak een belangrijke rol speelt omdat wij zaken op orde hebben en input leveren in rapporten en wetenschappelijke bijdrages. Hetzelfde doet LTO via de Copa-lijn en/of met rechtstreekse contacten in het Europees Parlement en met de Europese Commissie.

Europa is het begin van regelgeving waar we op het erf last of profijt van kunnen hebben, dus stem op 23 mei.

Weer

 • Maandag
  35° / 21°
  10 %
 • Dinsdag
  35° / 21°
  10 %
 • Woensdag
  33° / 21°
  10 %
Meer weer