Politie+neemt+jachtgeweer+Piet+Hermus+in+beslag
Nieuws
© Fotopersburo Busink

Politie neemt jachtgeweer Piet Hermus in beslag

De politie heeft de jachtgeweren van akkerbouwer Piet Hermus in beslag genomen naar aanleiding van zijn column in Nieuwe Oogst. Hermus schreef daarin dat hij werd bedreigd en dat hij zijn bedreigers met zijn jachtgeweer zou opwachten.

In zijn column van 27 april schreef Hermes over de bedreigingen aan zijn adres: 'Ik zal proportioneel reageren. De dubbelloops is zo uit de kast gepakt.' Dat is voor de politie waarschijnlijk aanleiding geweest om afgelopen donderdag zijn jachtgeweren in beslag te nemen. Overigens heeft de akkerbouwer uit Zevenbergschen Hoek een vergunning voor de wapens.

'Over die laatste zin heb ik getwijfeld', zegt Hermus. 'Maar een column moet schuren en tot nadenken stemmen. Het moet een kolkende rivier zijn, geen kabbelend beekje. Mijn column had de insteek om weerbaarheid te tonen tegen extremisten.'

Lees ook: Ik word bedreigd

'Mijn column had de insteek om weerbaarheid te tonen tegen extremisten'

'Ik snap dat de politie actie onderneemt, want er lopen zat gekken rond in de wereld', zegt de Brabander. 'Maar ik kan het niet billijken vanwege de vrijheid van meningsuiting die ik heb als columnist. De politie tornt nu aan de vrijheid van een columnist. Ik ben daar eigenlijk heel boos over.'

Hooivork

'Het is best gek', vervolgt Hermus. 'Iemand wordt bedreigd, schrijft er een weerbare column over en moet zijn jachtgeweer inleveren. Als ik het woord hooivork had gebruikt in plaats van dubbelloops, dan was er niks aan de hand geweest.' Na de publicatie heeft de akkerbouwer zijn column in diverse media gerelativeerd. En dat doet hij ook na de beslaglegging op de wapens. 'Er zijn ergere dingen in de wereld'

Hermus is van plan woensdag bij de politie aangifte te doen tegen zijn bedreigers. 'Iedereen heeft me geadviseerd dat te doen. Daarom heb ik besloten dat te doen.' Hij neemt daarbij de dreigbrieven mee en heeft foto's van de dode rat die bij hem is bezorgd.

Bekijk meer over:

Weer

 • Zaterdag
  6° / 3°
  90 %
 • Zondag
  5° / 3°
  60 %
 • Maandag
  3° / 0°
  20 %
Meer weer