ANV%27s%3A+anders+over+geld+gaan+denken
Nieuws
© ZLTO Wico Dieleman

ANV's: anders over geld gaan denken

De agrarische natuurverenigingen (ANV's) in het ZLTO-werkgebied denken dat de vanaf 2016 beschikbare budgetten voor hun werk onvoldoende zijn. 'Geld' domineerde gisteren dan ook de regionale ANV-dag in Heeze.

Hoge ambities versus krappe budgetten. ZLTO-bestuurder Jack Verhulst opende de dag met het onderwerp en het bleef daarna de gemoederen bezig houden.

Zeker toen Wilma van der Rijt sprak, wethouder in Heeze-Leende. Ze daagde de zaal uit. 'Want wij betalen er als gemeente aan mee, maar feitelijk moet iedereen betalen. Op een gegeven moment moet het beheer los komen van subsidies'.

Verdienmodel

De zaal reageerde fel. 'We verlenen wel een dienst aan de maatschappij' en 'er moet wel een verdienmodel onder hangen', klonk het.

Van der Rijt kopte die bal vakkundig terug. 'Wij met zijn allen, als burger en consument, moeten ervoor betalen; niet alleen de overheid.'

Sneeuwvrij vliegveld

Hoe agrarisch natuurbeheer ook kan worden betaald, deed Vlaming Sven Defrijn uit de doeken. Want daar waren het boeren, samenwerkend in een agrobeheergroep, die de luchthaven Zaventem bij Brussel afgelopen winter sneeuwvrij hielden.

Een klus die bij de Vlaamse evenknie van onze ANV's behoorlijk wat geld in het laatje bracht.

• Lees meer hierover zaterdag in Nieuwe Oogst, editie Zuid

Weer

 • Woensdag
  19° / 10°
  20 %
 • Donderdag
  20° / 11°
  10 %
 • Vrijdag
  21° / 10°
  20 %
Meer weer