Glastuinders+zien+kansen+medicinale+cannabisteelt
Nieuws
© Bedrocan

Glastuinders zien kansen medicinale cannabisteelt

Glastuinbouw Nederland pleit voor legaliseren van medicinale cannabisteelt in Nederland. Zes ondernemers willen hiermee aan de slag.

De teelt van cannabis voor medicinale of andere doeleinden is in Nederland niet toegestaan. Glastuinbouw Nederland vindt dat deze teelt voor medicinale doeleinden moet worden gelegaliseerd.

Op die manier kan medicinale cannabis op een verantwoorde en duurzame manier in een circulaire kas worden geteeld. Duidelijke wetgeving is hierin een voorwaarde, stelt voorzitter Sjaak van der Tak van Glastuinbouw Nederland.

De organisatie voor ondernemers in de tuinbouw voert een aantal argumenten aan om de lobby en legale kennisontwikkeling en kennisuitwisseling te ondersteunen. Het gebruik van medicinale cannabis wordt in steeds meer landen legaal. Daarbij beschikt de Nederlandse tuinbouwsector over de benodigde teeltkennis en -kunde.

Meer partijen

Glastuinbouw Nederland heeft contact gehad met zes telers en enkele toeleveranciers die een markt voor dit product zien. Van der Tak sluit niet uit dat er meer partijen interesse hebben, maar dat zij zich nog niet hebben gemeld. Enkele initiatiefnemers hebben contact gehad met minister-president Mark Rutte.

De premier heeft hun geen toezegging gedaan over het al dan niet toestaan van cannabisteelt. Wel is het gebruikelijk dat het ministerie van Algemene Zaken terugkoppelt hoe de situatie wettelijk is geregeld en of regels kunnen worden aangepast om deze teelt mogelijk te maken.

Medicinale cannabis kan worden gebruikt om diverse medische klachten te verminderen, zoals spasmen. Ook wordt het middel toegepast bij pijnbestrijding bij kankerpatiënten.

Cannabis wordt voornamelijk genuttigd met een vernevelaar, als thee of in verwerkte producten zoals cannabisolie.

Bekijk meer over:

Weer

 • Woensdag
  15° / 9°
  10 %
 • Donderdag
  16° / 9°
  10 %
 • Vrijdag
  16° / 5°
  20 %
Meer weer