Groente%2Dexporteur+verdacht+van+fraude
Nieuws
© Twan Wiermans

Groente-exporteur verdacht van fraude

Een exporteur van groenten wordt verdacht van fraude met stempels op houten pallets. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft de exporteur uit Zuid-Holland vrijdag februari bezocht in een strafrechtelijk onderzoek.

De stempels worden gebruikt om aan te tonen dat houten pallets een hittebehandeling hebben ondergaan om schadelijke organismen te doden. Bij de doorzoeking is een stempel in beslag genomen.

Het is verplicht om verpakkingshout en pallets, die worden gebruikt voor export buiten de Europese Unie, te behandelen tegen schadelijke organismen zoals de Aziatische boktor en het dennenhoutaaltje. Conform de internationale standaard ISPM15 worden pallets daarom gedurende ten minste dertig minuten verhit tot ten minste 56 graden (kerntemperatuur).

Na de behandeling krijgt het hout een stempel, de ISPM 15-stempel. Het Zuid-Hollandse bedrijf wordt ervan verdacht deze stempel te zetten zonder het hout te behandelen. Het bedrijf gebruikte een stempel uit een ander land waardoor het leek alsof het hout door een bedrijf in dat land was behandeld.

Internationale afspraken

Om verspreiding van schadelijke organismen te voorkomen, zijn internationale afspraken gemaakt door de International Plant Protection Convention (IPPC). In Nederland mogen alleen bedrijven die zijn geregistreerd bij Stichting Markering Houten Verpakkingen (SMHV) de behandeling uitvoeren en de stempels zetten.

Dergelijke bedrijven moeten aan strenge eisen voldoen. Het verdachte bedrijf is niet geregistreerd bij SMHV en voldoet niet aan deze eisen. Door deze fraude wordt het systeem ondermijnd.

Bekijk meer over:

Weer

 • Woensdag
  27° / 15°
  70 %
 • Donderdag
  21° / 14°
  50 %
 • Vrijdag
  21° / 11°
  20 %
Meer weer