VVD%2DStatenlid+Koopmans%3A+geitenstop+uit+angst
Nieuws
© Koen van Wijk

VVD-Statenlid Koopmans: geitenstop uit angst

Het besluit om geitenhouderijen op slot te zetten in Friesland is uit angst genomen. Dat stelt Nynke Koopmans van de VVD. Ze was maandag een van de twee Statenleden die tegen het voorbereidingsbesluit stemde.

Volgens Koopmans is er geen reden om de geitenhouderij op slot te zetten.

'Mensen zijn bang voor een tsunami van geiten. Er is echter veel onduidelijkheid over CBS-cijfers. Daarover hebben wij veel discussies gevoerd. Gaat het nu om twintig, dertig of veertig bedrijven? Ik vul zelf ook de landbouwtelling in. Daarin wordt gevraagd of je een paard of een geit hebt. Met één geit ben je dan al een geitenbedrijf', zegt de melkveehouder uit Tytsjerk.

Daarbij komt dat de omgevingsfactoren in Friesland heel anders zijn dan in Noord-Brabant, waar het onderzoek naar de volksgezondheid vooral op gericht is.

'In Noord-Brabant is de geitenhouderij veel intensiever dan in het Noorden. Er wordt selectief in het onderzoek geshopt. En iedereen rent er achteraan. Op deze manier beleid maken werkt niet. Dan moet je ook andere sectoren aanpakken, door bijvoorbeeld onderzoek te doen naar de gevolgen van kerosine-uitstoot van de luchtvaart.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Vrijdag
  13° / 8°
  80 %
 • Zaterdag
  14° / 8°
  70 %
 • Zondag
  16° / 9°
  70 %
Meer weer