LTO Akkerbouw: laatste derogatie in huidige vorm

Als het aan LTO-vakgroep Akkerbouw ligt, is de derogatie in de huidige vorm de laatste. 'De akkerbouw kan niets met deze derogatie', zegt voorzitter Jaap van Wenum deze week in gesprek met Nieuweoogst.tv.

De bedrijfsderogatie is enkele weken geleden met twee jaar verlengd. Van Wenum is niet tevreden. 'De vakgroep Akkerbouw heeft samen met andere sectoren gepleit voor een gewasderogatie. Met minimaal 80 procent grasland kan de akkerbouw niets met een derogatie op bouwplanniveau.'

LTO Nederland heeft de afgelopen periode in Brussel gepleit voor gewasderogatie op grasland en meerdere akkerbouwgewassen. Wageningen University & Research heeft alleen een onderbouwing voor wintertarwe geleverd en daarmee is LTO naar Brussel geweest. Maar de Europese Commissie heeft geen gehoor gegeven aan de wensen van een gewasderogatie.

Tijdsdruk

'Ik denk dat het vooral te maken heeft gehad met de tijdsdruk. Er moest snel een nieuwe derogatie komen, vond de melkveehouderij. Er is daarom ingezet op verlenging van de derogatie, want dat was het makkelijkst te realiseren in Brussel', zegt Van Wenum. 'De mestfraude legde druk op de onderhandelingen. Met de verlenging is voor een veilige weg gekozen.'

De uitkomst was voor de LTO-akkerbouwvoorman niet helemaal een verrassing. 'Op basis van de signalen afgelopen winter van het ministerie van Landbouw hebben we er rekening mee gehouden dat het niet zou lukken. Alles was gericht op een derogatie op korte termijn en dat is niet optimaal.'

Vanaf 2020 zijn er nieuwe kansen om te komen tot een gewasderogatie. 'Een gewasderogatie is zeker haalbaar. Brussel is er niet onbekend mee. In Vlaanderen kennen ze al een gewasderogatie. Het biedt meer mogelijkheden voor samenwerking tussen sectoren. Er komt dan meer ruimte om kunstmest door dierlijke mest te vervangen en daarvoor staan alle seinen op groen', zegt de vakgroepvoorzitter.

Eiwitgewassen

De akkerbouwsector is positief over de plannen om in de melkveehouderij te komen tot meer grondgebondenheid, aldus Van Wenum. 'Bij een marktconforme prijs valt met de teelt van eiwitgewassen voor veehouders wat te verdienen.'

De LTO-bestuurder vindt wel dat daar wat tegenover moet staan. 'De akkerbouwer zou intensieve gewassen wat ruimer in de rotatie kunnen telen door gebruik te maken van grond van de melkveehouder. Wie de akkerbouwer het meest te bieden heeft, is spekkoper.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  8° / -1°
  25 %
 • Woensdag
  14° / 5°
  25 %
 • Donderdag
  14° / 10°
  80 %
Meer weer