Digitaal dataplatform voor meer grip en controle

Al dit jaar plukken melkveehouders de vruchten van JoinData, het digitale dataplatform voor de agrarische sector. Dat laat directeur Sener Celik weten. 'De melkveesector heeft nu prioriteit, maar ook de akkerbouwsector kan dit jaar definitief aansluiten. Daarna volgt snel uitrol naar groente-, fruit- en vleessectoren.'

Wat is JoinData eigenlijk precies en wat betekent het voor agrarische ondernemers? Het platform is opgericht om boeren meer grip op en controle over hun bedrijfsdata te geven. Het is een nutsvoorziening, zoals een waterleidingbedrijf die het water (de data) laat stromen op een veilige en betrouwbare manier.

Boeren, dataleveranciers en applicatiebouwers krijgen toegang tot een betrouwbare infrastructuur voor het delen, hergebruiken en combineren van financiële en technische gegevens van boerenbedrijven.


Overzichtelijk

Het platform wordt als eerste ingezet in de melkveehouderij. 'Melkveehouders maken nu al gebruik van ons. JoinData beheert namelijk de machtigingen voor de Kringloopwijzer', geeft Celik aan.

Het dataplatform ontzorgt de boer en geeft inzicht en overzicht

Sener Celik, directeur JoinData

Relatief nieuw is het machtigingenplatform Mijn JoinData. Op dit platform kunnen melkveehouders zelf bepalen welke data ze willen delen, met wie en voor welk doel.

Alle machtigingen in beeld

'Mijn JoinData geeft een boer overzicht en inzicht en op deze manier krijgt hij controle over zijn data en bepaalt hij met wie hij deze wil delen. Bovendien heeft hij via Mijn JoinData al zijn machtigingen op één plaats in beeld', zegt Celik.

'Dat is ons streven: De boer de controle geven over zijn data. Met Mijn JoinData heeft hij een totaaloverzicht en bepaalt hij zelf wat hij wel en niet wil delen. We bewerken de data niet, maar we zorgen puur voor de distributie ervan, mits de boer een machtiging heeft gegeven. Als de machtiging ingetrokken wordt, stopt de datastroom.'

Veiligheid

De kritische houding vanuit de sector over de veiligheid en betrouwbaarheid van het delen van data herkent Celik. 'We besteden veel tijd en aandacht aan het beschikbaar stellen van een uiterst betrouwbare en veilige datasnelweg voor de agrarische sector. Dat is voor ons een license to operate.'

Celik begrijpt ook dat boeren willen weten wat deelname hen oplevert. 'Bij zo'n enorme hoeveelheid aan data ligt de grote meerwaarde in het combineren van deze data, waardoor je nieuwe inzichten krijgt die je op dit moment niet kent en niet eens kunt bedenken. Als je door het delen van je data applicaties krijgt waardoor je ziektes kunt voorkomen, antibioticagebruik kunt verminderen of voer- en energiekosten kunt verlagen, is dat erg waardevol', vertelt hij.

Nieuwe technologieën

De directeur zegt dat sensoren steeds meer data registreren en dat de koppeling van sensoren onderling ertoe leidt dat de analyses op het moment zelf, en niet pas dagen of weken achteraf, plaats kunnen vinden. 'Nieuwe technologieën, zoals zelflerende systemen, kunnen met behulp van data-analyses autonome beslissingen nemen. Dat is nu nog vrij abstract, maar die kant gaat het op. Zelfrijdende auto's die continu autonoom beslissingen nemen, vinden we nu doodnormaal.'

Uiteindelijk ontzorgt JoinData de boer. 'Zo krijgt hij het overzicht over zijn almaar groeiende databronnen, kan hij de cijfers veilig en betrouwbaar delen met leveranciers en kan hij slimmere beslissingen nemen die hem en zijn veestapel ten goede komen. Daar doen we het voor.'

CRV ook bij JoinData

Ook CRV is als lid aangesloten bij JoinData. 'We hebben een eigen business unit waar we applicaties ontwikkelen en we hechten veel waarde aan data. Die zijn cruciaal voor ons bedrijf. Bij de ontwikkeling ervan kijken we naar wat de markt vraagt. Een voorbeeld is de fosfaatplanner', aldus een woordvoerder.

'Maar ook als je kijkt naar informatie op het gebied van afstamming, melkproductie, gezondheid, mineralenhuishouding en veemanagement is data het belangrijkste ingrediënt voor ons bedrijf. Met al die informatie kunnen wij de keuzes maken en producten ontwikkelen die voor onze klanten van belang zijn.'

Kosten

Om de datastroom te kunnen gebruiken om bijvoorbeeld apps te maken, moet er volgens de JoinData-directeur worden betaald. 'Dat moet op termijn voldoende zijn om onze kosten af te dekken.' Groot voordeel voor deze partijen is dat ze niet meer een-op-een afspraken hoeven te maken met dataleveranciers en ook niet meerdere dataverbindingen hoeven te managen.

Het is ook zo dat boeren nu betalen voor hun datadistributie binnen hun bedrijf, bijvoorbeeld bij hun zuivelcoöperatie. Die datastromen gaan straks via JoinData lopen. Celik: 'Het uiteindelijke doel is om de hele agrarische sector te bedienen tegen zo laag mogelijke kosten voor de boeren. Momenteel onderzoeken we hoe we de tarifering met die insteek kunnen vormgeven.'

350.000 machtigingen in beheer via Mijn JoinData
De coöperatie JoinData is een samenwerking tussen Agrifirm, CRV, EDI-Circle, FrieslandCampina en LTO Nederland. Ook Rabo Frontier Ventures is toegetreden tot JoinData. Cosun en Avebe hebben de intentie uitgesproken om lid te worden. De non-profitcoöperatie is ontstaan vanuit de eerdere initiatieven SmartDairyFarming (SDF) en de Coöperatie Datahub. Binnen het SDF-project is vanaf 2013 ervaring opgedaan om data van meerdere sensoren tegelijkertijd modelmatig te kunnen verwerken. JoinData beheert momenteel 350.000 machtigingen in Mijn JoinData en circa veertig applicatieleveranciers zijn aangesloten.

Downloads
Joindata

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  10° / 6°
  95 %
 • Zondag
  11° / 7°
  85 %
 • Maandag
  12° / 9°
  90 %
Meer weer