Mycotoxinen in granen zijn te voorspellen

Wageningen University & Research heeft nieuwe modellen ontwikkeld die het gehalte aan mycotoxinen kunnen voorspellen.

Mycotoxinen+in+granen+zijn+te+voorspellen
© Wim van Vossen

Mycotoxinen zijn giftige stoffen die voorkomen in onder andere granen en noten. Met deze gratis modellen van Wageningen UR kunnen graantelers het mycotoxinegehalte beperken.

Schimmels in granen, noten en andere producten maken van nature mycotoxinen aan. Deze giftige stoffen zijn in bepaalde hoeveelheden schadelijk voor mens en dier, en er bestaan in de Europese Unie dan ook wettelijke limieten voor het maximaal toegestane gehalte.

Management

De weersomstandigheden spelen een grote rol in de vorming van mycotoxinen. Telers kunnen de vorming van deze stoffen niet helemaal voorkomen maar wel beperken door goed agromanagement.

Daarom heeft Wageningen University & Research in samenwerking met het bedrijfsleven modellen ontwikkeld die het mycotoxinegehalte voorspellen. Hiervoor werden tijdens een periode van vier jaar enquêtes gehouden onder graantelers in Nederland en werden graankorrels verzameld voor onderzoek door Rikilt WUR. Het project begon in 2015 en bevindt zich nu in de afrondende fase. Daarna worden de modellen gratis online beschikbaar gesteld.

Vroegtijdige voorspelling

Het ontwikkelde model voorspelt al vanaf ongeveer twee weken voor de bloei het mycotoxinegehalte van het graan bij de oogst. Zo helpt het model telers en aankopende partijen om het gehalte zo laag mogelijk te houden. Telers kunnen op grond van de voorspellingen bijvoorbeeld besluiten om op een ander moment te oogsten of om fungiciden in te zetten, en aankopende partijen kunnen ervoor kiezen om een partij graan apart op te slaan.

Er lopen ook twee Europese projecten die gericht zijn op het verminderen van de mycotoxinebesmetting: MycoKey en MyToolBox. Naar verwachting worden modellen uit MyToolBox eind 2019 beschikbaar gesteld voor telers en andere partijen in de graanketen.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  7° / 3°
  80 %
 • Donderdag
  9° / 5°
  80 %
 • Vrijdag
  10° / 6°
  20 %
Meer weer