RIVM brengt 'staat van zoönosen'

Hoe staat het er in Nederland voor met de verschillende zoönosen? Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) brengt jaarlijks een overzicht van de trends.

RIVM+brengt+%27staat+van+zo%C3%B6nosen%27
© Pixabay

Zoönosen moeten onder meer vanwege hun besmettelijkheid worden gemeld bij de GGD of de NVWA. Zoönosen zijn infecties die tussen dieren en mensen overgedragen kunnen worden. De zoönosen die voor Nederland van belang zijn, worden elk jaar op een rij gezet in de Staat van Zoönosen. Deze week verscheen die editie voor 2017.

Evenals in vorige jaren zijn er in 2017 bij de meeste zoönosen geen opmerkelijke veranderingen waargenomen. Bacteriële infecties die via voedsel overgedragen worden, zoals Campylobacter, Listeria monocytoge­nes, salmonella en STEC, zorgden ook in 2017 voor de meeste humane besmettingen.

Leptospirose

Het aantal gevallen van leptospirose is nog steeds hoog te noemen, hoewel het wederom lager was dan in het voorgaande jaar. Verder zette de stijging van het aantal patiënten met een orthohantavirus-infectie in 2017 door.

Bij honden werd Brucella canis, dat in 2016 voor het eerst bij deze dieren in Nederland werd aangetoond, in 2017 weer bij meerdere geïmporteerde honden gevonden.

Chlamydia

Behalve Chlamydia psittaci zijn er meer Chlamydia-soorten die zoönotische infecties bij mensen kunnen veroorzaken. Sinds 2013 is bij zes Nederlandse patiënten Chlamydia caviae geconstateerd en in 2017 bij één patiënt een Chlamydia felis-infectie.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  2° / -1°
  10 %
 • Zondag
  3° / -2°
  5 %
 • Maandag
  3° / 1°
  30 %
Meer weer