Wagenings+smaakmodel+tomaat+voldoet+prima
Nieuws
© Eigen Foto

Wagenings smaakmodel tomaat voldoet prima

Het smaakmodel van Wageningen University & Research is een betrouwbaar stuk gereedschap om snel het smaakniveau van nieuwe tomatenrassen vast te stellen. De uitslagen maken communicatie over smaakniveaus mogelijk.

Het algoritme dat gebruikt wordt om het smaakcijfer te bepalen, is in de loop der jaren bijgesteld op basis van verschillende kalibratieproeven. Kalibratie moet om de zoveel jaar plaats vinden om er zeker van te zijn dat de ontwikkelingen in de veredeling en de ontwikkeling van de smaakperceptie bij consumenten nog steeds goed worden weergegeven.

In september 2018 is weer een kalibratieproef uitgevoerd. Gebruikers van het model hebben rassen ingestuurd waarmee een reeks van uiteenlopende smaakniveaus kon worden opgesteld. De resultaten tonen aan dat het huidige model nog prima voldoet.

In een proef waarin achttien rassen van uiteenlopende smaakniveaus werden getest, voorspelde het model 92 procent van de variatie in smaak. Aanpassing van het model is dus vooralsnog niet nodig. In het voorjaar van 2019 zal de kalibratieproef worden herhaald.

Nieuwe opvolger

In februari 2019 start ook een project om, voortbouwend op de door ons ontwikkelde kennis, een nieuw smaakmodel voor tomaat te ontwikkelen met niet-destructieve inputparameters. Dit moet leiden tot een meetmethode die met behulp van een draagbare en niet-destructieve sensor in elke kas, in elke loods en in elke winkel gebruikt kan worden om snel en zonder de tomaat te beschadigen de uitslag van een smaakpanel te berekenen.

Bedrijven hoeven natuurlijk niet te wachten tot het niet-destructieve smaakmodel gereed is. Ze kunnen nog steeds en per direct van de beproefde methode gebruik maken om het smaakniveau van een partij tomaten snel te kunnen meten. Zo kan de smaak van tomaat worden geborgd en verder ontwikkeld.

Weer

 • Donderdag
  24° / 13°
  50 %
 • Vrijdag
  23° / 15°
  20 %
 • Zaterdag
  25° / 15°
  60 %
Meer weer