Bel+Leerdammer+gaat+voor+langere+levensduur+koe
Nieuws
© Jan van Liere

Bel Leerdammer gaat voor langere levensduur koe

Zuivelonderneming Royal Bel Leerdammer wil met een pilot bij een twintigtal melkveehouders de productieve levensduur van het melkvee fors verhogen. Hiervoor heeft de zuivelaar Valacon Dairy in de arm genomen.

De pilotgroep krijgt een voorbeeld- en aanjaagfunctie. Deze ondernemers moeten die andere melkveehouders motiveren om aan het verlengen van de levensduur te werken. Valacon onderzocht vorig stalseizoen in het kader van de Duurzame Zuivelketen de motivatie van ondernemers om de levensduur te verlengen. Die motivatie bleek niet sterk, terwijl er volop aanknopingspunten liggen om koeien langer op het bedrijf te laten lopen.

Dat was voor Valacon aanleiding om het project Geef ze de Vijf! te starten, met als doel om de koeien minimaal vijf lactaties te laten meegaan. Een eerste tussenstap is om de gemiddelde leeftijd bij afvoer naar vijf lactaties op te krikken.

Binnen dit project moet in de komende drie jaar een gestructureerde en doelgerichte aanpak worden ontwikkeld, die de vijf lactaties op termijn haalbaar moeten maken. Valacon is geen onbekende op het gebied van levensduur. In het verleden hebben ondernemers heel wat studieclubs onder begeleiding van deze onderneming gewerkt aan een levensduurverlenging.

Bekijk meer over:

Weer

 • Donderdag
  31° / 21°
  70 %
 • Vrijdag
  27° / 20°
  80 %
 • Zaterdag
  25° / 19°
  95 %
Meer weer