Kringloopefficiëntienorm is politiek simplisme

We moeten naar kringlooplandbouw, zegt minister Carola Schouten (LNV). Daar kan ik me nog iets bij indenken. We willen één getal, de kringloopefficiëntienorm, aldus D66-Kamerlid Tjeerd de Groot.

Sorry Tjeerd, dat gaat hem absoluut niet worden. Zoveel aspecten en zoveel onderwerpen in één getal samenvatten is wat mij betreft tijdverspilling. We willen biodiversiteit, maar alle boeren moeten ondanks hun diversiteit door dezelfde mal worden gedrukt.

Hoe kom ik hierop? Nou, ik heb mee mogen doen met Agri meets Design over het thema grondgebondenheid. Alleen al op dit ene aspect zijn er zoveel invalshoeken te vinden dat je er nauwelijks een definitie van kunt maken, laat staan één getal. En met invalshoeken bedoel ik het idee dat de gemiddelde burger heeft bij grondgebondenheid: totaal geen idee, maar het klinkt goed.

Of de boer: honderd definities, voor elke subgroep boeren één. Of de politieke werkelijkheid en dan nog de juridische. Het staat allemaal haaks op elkaar en als boer moet je daar maar tussendoor proberen te fietsen.

We willen biodiversiteit, maar alle boeren moeten ondanks hun diversiteit door dezelfde mal worden gedrukt

Rudi Freriks, melkveehouder in Luttenberg

Eén getal klinkt zo verleidelijk en zo lekker simpel. Het klinkt ook zo controleerbaar. Maar als je slechts één getal hebt, heb je alleen goed of fout zonder dat je weet waarover het gaat. Dat er een breed maatschappelijk debat komt over kringlooplandbouw, vind ik prima. Maar dat het binnen een half jaar klaar moet zijn voor de komende dertig jaar? Sorry Carola, luchtfietserij.

Of je neemt de Topzuivellijn van FrieslandCampina als voorbeeld. Ik ben geselecteerd voor de eerste ronde, dus ik voldoe aan een hele reeks voorwaarden. Weidegang, topkwaliteit melk, het blok natuur met vijf onderliggende punten, het blok dier met drie punten waar ook van alles weer onder zit en het blok klimaat met tot nu toe alleen CO2. Niet direct één getal, maar wel transparant en ambitieus.

En nu zit ik in het wervingsgebied, maar ik heb nog geen zekerheid dat er voldoende afzet is onder dit programma. De plus op het melkgeld komt pas als FrieslandCampina behoefte heeft aan deze melk. Daar vind ik wat van, zoals in de vorige column te lezen was.

De vele eisen aan ons bedrijf met daarbij onzekerheid over afzet vind ik verrekte lastig. Maar politiek simplisme, daar is niemand mee gediend. De landbouw verdient beter.

Bekijk meer over:

Weer

 • Dinsdag
  32° / 15°
  10 %
 • Woensdag
  35° / 19°
  10 %
 • Donderdag
  37° / 22°
  10 %
Meer weer