Veebeoordelen+Madison+was+%27bijzondere+ervaring%27
Nieuws
© Robin Britstra

Veebeoordelen Madison was 'bijzondere ervaring'

Koeien beoordelen op het allerhoogste fokkerijpodium ter wereld. Voor Jouke Holmer uit het Gelderse Laren was de universiteitencompetitie tijdens de World Dairy Expo in Madison in de Verenigde Staten een bijzondere ervaring.

Holmer vertegenwoordigde begin oktober samen met Cees Albring, Fedde Boonstra en Emma Scholten Aeres Hogeschool Dronten. In totaal reisden negen studenten van deze opleiding naar de Verenigde Staten. Vier deden er daadwerkelijk mee aan de competitie.

Bijzonder was de jurering. In de ochtenduren moesten twaalf rubrieken van vier dieren worden geplaatst. Daarbij waren rassen als de Guernsey, de Milking Shorthorn en de Ayrshire. Van zes rubrieken volgde na de middag een mondelinge toelichting.

Toelichting

'In ons land is die toelichting bij de koeien, maar bij deze competitie was dat in een zaaltje, zonder koeien. Dat vergt extra inspanning om de toelichting vooraf goed op papier te zetten', vertelt Holmer.

De Nederlandse delegatie scoorde goed. Het team werd twaalfde van de 21 teams. 'En dat terwijl de meeste teams een half jaar lang twee keer in de week met veebeoordelen bezig zijn. Dan doen we het met drie oefenavonden niet verkeerd', vindt Holmer.

Hoogtepunt

De Jersey-keuring was voor de studenten het hoogtepunt van de avond. 'Ik kreeg zelfs een staande ovatie, toen ik als elfde werd omgeroepen. Het dak ging er helemaal af, toen later bleek dat het team bij deze Jerseys derde werd.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Zaterdag
  24° / 16°
  80 %
 • Zondag
  23° / 15°
  20 %
 • Maandag
  27° / 14°
  10 %
Meer weer