Nordwin+College+beoordeelt+vee+in+Oentsjerk
Nieuws
© Tienke Wouda

Nordwin College beoordeelt vee in Oentsjerk

Honderd tweedejaarsleerlingen melkveehouderij van het Nordwin college in Leeuwarden deden vrijdag mee aan de veebeoordelingswedstrijd in de manage in Oentsjerk.

Voor het derde jaar organiseerde de school de activiteit; een verplicht onderdeel van de fokkerijlessen. Eerder oefenden ze al in groepen bij melkveehouders.

De leerlingen beoordeelden vier vaarzen van Bjinse en Yme Lawerman uit Hiaure.

Vader en zoon stelden hun koeien beschikbaar omdat zij hun liefde voor de fokkerij overbrengen willen op de jeugd. 'We kregen de vraag van onze stageloopster die aan het Nordwin studeert. Van een mooie koe met een mooi frame, goede lengte, een best uier en goede benen eronder kan ik echt genieten', stelt Bjinse Lauwerman.

Veebeoordelingswedstrijd Nordwin College
Veebeoordelingswedstrijd Nordwin College © Tienke Wouda

De belangstelling onder jongeren voor fokkerij neemt echter af, concludeert het tweetal. 'Ze hebben het vaak te druk met het bedrijf. Fokkerij betekent veel werk. Dat mijn zoon het nu oppakt, vind ik prachtig. Anders houdt het op', geeft de melkveehouder aan.

Student Jolt Vollema uit Peins is enthousiast over het veebeoordelen. 'Het is belangrijk om te weten op welke punten een koe gekeurd wordt, wat een echt goede koe is en welke koe het het langst vol houdt op het bedrijf.'

Benen

Het fokdoel van nationaal kampioen veebeoordelen 2017 Ben Knoef uit Geesteren is een hoge levensproductie zonder veel problemen, door te fokken op uiers, benen en extra aandacht voor laatrijpheid, persistentie en klauwgezondheid, liet hij de leerlingen weten.

'Wij gaan vooral voor een functioneel exterieur; er moet makkelijk melk aan komen.' De gemiddelde melkproductie ligt op 11.500 liter.

De leerlingen beoordeelden vier vaarzen.
De leerlingen beoordeelden vier vaarzen. © Tienke Wouda

'De benen zijn heel belangrijk; een koe moet altijd kunnen blijven lopen. Een koe zonder fouten in het frame, met knetterharde benen is hartstikke mooi'.

Het is volgens hem echter geen must om koste wat kost aan wedstrijden mee te doen , gaf hij de tweedejaars mee. 'Van belang is dat je aan je eigen koeien kunt zien wat je kunt verbeteren.'

Honderd leerlingen aan het Nordwin College in Leeuwarden deden vrijdag mee aan een veebeoordelingswedstrijd in Oentsjerk.
Honderd leerlingen aan het Nordwin College in Leeuwarden deden vrijdag mee aan een veebeoordelingswedstrijd in Oentsjerk. © Tienke Wouda

Bekijk meer over:

Weer

 • Zondag
  21° / 13°
  50 %
 • Maandag
  25° / 13°
  10 %
 • Dinsdag
  26° / 14°
  10 %
Meer weer