Onttrekkingsverbod+in+delen+Drents+Overijsselse+Delta
Nieuws
© VidiPhoto

Onttrekkingsverbod in delen Drents Overijsselse Delta

Vanwege de lage waterstanden door de aanhoudende droogte is per ingang van vandaag 12.00 uur een verbod ingegaan op het onttrekken van oppervlaktewater in Nijeveen-Kolderveen en Paardeweide-Veendijk. Dat heeft het waterschap Waterschap Drents Overijsselse Delta (WDODelta) besloten.

In de gebieden tussen Meppel en Steenwijk mag geen water uit sloten, weteringen, beken en kanalen worden gebruikt voor beregening. Met het verbod wil het waterschap verdere daling van het waterpeil voorkomen en voldoende voorraad thouden voor de warme en droge periode die nog wordt verwacht.

Het verbod geldt voor onbepaalde tijd en is niet van toepassing op drinkwater voor vee of het blussen van branden. Door de lage waterstanden kan er volgens het waterschap schade optreden aan oevers en kaden. 'Daarnaast is er kans op verslechtering van de waterkwaliteit. Door de hoge buitentemperatuur warmt ook het water op. Hierdoor bevat het minder zuurstof en kan er bijvoorbeeld vissterfte optreden.'

Oost-Nederland

In Oost-Nederland geldt in diverse gebieden al een onttrekkingsverbod. Met name op de hogere zandgronden in de Achterhoek, Twente en op de Veluwe kan niet langer beregend worden vanuit oppervlaktewater.

Weer

 • Donderdag
  24° / 13°
  50 %
 • Vrijdag
  23° / 15°
  20 %
 • Zaterdag
  25° / 15°
  60 %
Meer weer