Schatrijken+van+de+agribusiness+in+Quote+500
Nieuws
© Koen van Wijk

Schatrijken van de agribusiness in Quote 500

Voor boeren en tuinders is het vaak hard bikkelen om een redelijk inkomen binnen te halen, maar schatrijk worden aan agrarische (neven)producten kan wel degelijk. Dat blijkt uit de nieuwste Quote 500, die deze week is verschenen.

Onder de 500 rijkste Nederlanders zijn tientallen handelsbedrijven in agrarische producten en toeleveranciers uit de land- en tuinbouw te vinden. Tezamen werden de 500 rijksten fors rijker afgelopen jaar, met een vermogensgroei van 11,6 procent.

De hoogste vertegenwoordiger uit de categorie 'voedsel' is Karel van Eerd van Jumbo Supermarkten, op de 6e plek met een geschat vermogen van 2,1 miljard euro. Dat je ook gewoon met tomaten telen rijk kunt worden, bewijzen de Westlanders Cor en Dirk van der Kaaij. Zij staan als nieuwkomer in de lijst op 421, goed voor 97 miljoen euro.

Tuinbouw

Naast supermarkteigenaren staan er veel zaadveredelaars, handelaren en verwerkers in vlees, aardappelen groenten en fruit in de lijst. De bloemen- en plantensector is vertegenwoordigd door de eigenaren van de Dutch Flower Group (255 miljoen euro), Anthura (225 miljoen euro), Afriflora (170 miljoen euro), Beekenkamp (165 miljoen euro) en Floricultura (83 miljoen euro).

Andere bekende namen uit de tuinbouwsector zijn nieuwkomers Peter en Paul Koppert van Koppert Biological Systems (nummer 484, 82 miljoen euro), Jack Aartsen van Aartsenfruit (nummer 317, 125 miljoen euro), Piet Mazereeuw van Enza Zaden (nummer 84, 395 miljoen euro) en Ben Tax van Rijk Zwaan (nummer 155, 230 miljoen euro).

Bekijk meer over:

Weer

 • Vrijdag
  25° / 11°
  10 %
 • Zaterdag
  32° / 13°
  10 %
 • Zondag
  27° / 19°
  10 %
Meer weer