Groei+melkprijs+in+Europa+stagneert
Achtergrond
© Landpixel

Groei melkprijs in Europa stagneert

FrieslandCampina maakte maandag bekend in november 0,75 eurocent per kilo boerderijmelk minder te betalen. Elders in Europa is de maandenlange geleidelijke melkprijsstijging ook tot stilstand gekomen.

Dat blijkt uit de internationale melkprijsvergelijking over de maand september, die wordt uitgevoerd door ZuivelNL in opdracht van LTO. De berekende Europese voorschotmelkprijzen komen in september 2018 uit op gemiddeld 34,69 euro per 100 kilo standaardmelk. Een stijging van 0,34 euro ten opzichte van augustus.

Hoewel de gemiddelde Europese melkprijs voor de vijfde achtereenvolgende maand hoger werd, begint de stijging wel af te vlakken. Voor oktober gelden soms nog enkele beperkte prijsverhogingen, maar voor november blijven de meest melkprijzen, voor zover bekend, gelijk. Voorbeelden hiervan zijn het Duitse DMK en het Scandinavische Arla, belangrijke referentieondernemingen bij de garantieprijsberekening die FrieslandCampina hanteert.

FrieslandCampina verlaagde de garantieprijs voor boerderijmelk met 0,75 eurocent per kilo, vanwege druk op de basiszuivelprijzen. De daling werd beperkt door een correctie van 0,25 eurocent vanwege te laag ingeschatte referentiemelkprijzen in de afgelopen maanden.

Frankrijk en VK

In Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk legden enkele zuivelondernemingen de boerderijmelkprijs voor langere tijd vast. Melkveehouders die leveren aan de Franse ondernemingen Savencia en Lactalis en het Britse Dairy Crest hebben daardoor duidelijkheid over de hoogte van de melkprijs voor de rest van het jaar of zelfs langer. De melkprijs van Dairy Crest blijft tot en met januari 2019 minimaal op het niveau van september. Dairy Crest betaalde in september een toeslag vanwege de droogte.

Buiten Europa is het beeld wisselend. Het Nieuw-Zeelandse Fonterra, die het overgrote deel van de productie exporteert naar de wereldmarkt, heeft de melkprijsverwachting voor het lopende jaar verlaagd. Deze onderneming kampt met een verliesgevende exploitatie. In de Verenigde Staten stijgen de melkprijzen.

De stagnerende boerderijmelkprijsontwikkeling in Europa heeft te maken met een beter zicht op de gevolgen van de droogte, schrijft ZuivelNL in haar maandelijkse nieuwsbrief. Toen eind augustus de emotie rondom de gevolgen van de droogte eind augustus uit de markt was verdwenen, kwamen de prijzen over de gehele linie onder druk te staan. Met name de boterprijzen liepen snel terug. Eind oktober lag de notering al een kwart lager dan twee maanden daarvoor. Ook de notering van mager melkpoeder daalde tot begin oktober, waarna deze licht herstelde.

Bodem in markt

De verkoop van een grote hoeveelheid interventiemelkpoeder medio oktober tegen de minimumprijs van 123,10 euro per 100 kilo zorgt waarschijnlijk voor een bodem in de markt. Mede door de gedaalde vet- en eiwitprijzen kwam ook de prijs van vol melkpoeder onder druk te staan. Europees product is te duur voor de wereldmarkt, waar Nieuw-Zeeland en Zuid-Amerika zeer concurrerend aanbieden. Maar de laatste ZuivelNL-noteringen voor melkpoeder zijn juist licht gestegen.

Ten opzichte van september 2017 ligt de gemiddelde melkprijs 2,51 euro per 100 kilo lager, een verschil van 6,7 procent. De Zwitserse onderneming Emmi staat bovenaan de lijst in de melkprijsvergelijking, terwijl het Nieuw-Zeelandse Fonterra de rij sluit. Het melkprijsniveau in Amerika is vergelijkbaar met de EU.

• Bekijk de marktprijzen van zuivel

Bekijk meer over:

Weer

 • Vrijdag
  25° / 11°
  10 %
 • Zaterdag
  31° / 13°
  10 %
 • Zondag
  27° / 19°
  10 %
Meer weer