Menselijke+kant+bij+stoppen+onderbelicht
Nieuws
© System Admin

Menselijke kant bij stoppen onderbelicht

Bij het beëindigen van een bedrijf is er te weinig aandacht voor de persoonlijke emoties die daarbij horen. Tot die conclusie komt student Ginet Schultz van Aeres Hogeschool Dronten. In opdracht van advies- en accountantskantoor Countus deed zij hier onderzoek naar.

De emotionele kant en de persoonlijke behoefte van de ondernemer en de partner blijven wanneer het bedrijf wordt beëindigd vaak buiten beschouwing. ‘Je sloopt een stuk van je levenswerk', was een van de uitspraken die Schultz hoorde tijdens het onderzoek. En: ‘Het is emotioneel een zwaar proces en je moet je leven opnieuw invullen. Ineens was er stilte. Er kwam niemand meer langs.’

'Deze uitspraken van gestopte boeren leggen de vinger op de zere plek: er gaat een wereld schuil achter boeren die stoppen of gestopt zijn met hun bedrijf. De menselijke kant achter het stopproces verdient meer aandacht', concludeert Schultz.

Rouwproces

Robert Kamphuis, adviseur ROM bij Countus en coach bij Spoar onderkent het belang van aandacht voor het persoonlijke aspect bij stoppende boeren. ‘Mens en boer zijn nauw verweven. Agrariër zijn is een levenswijze en daar komt een einde aa. Het is in sommige situaties te vergelijken met een rouwproces.

Countus schakelt voor deze menselijke processen de adviseurs van Spoar in. Spoar is een onderdeel van Countus, met coaches die zich op de persoonlijke kant van agrariërs richten. Kamphuis: ‘Dit doen ze bijvoorbeeld door het voeren van gesprekken, waarin ze de agrariër spiegelen, prikkelen en uitdagen om weer op het juiste spoor te komen en het beste uit zichzelf te halen.’

Rust

‘Stoppen met een agrarisch bedrijf heeft veel impact. Er komt veel op je af. Dat mag ook aan bod komen. Het geeft rust door te praten over wat dit persoonlijk met je doet. Dat is heel veel waard. Daar mag meer aandacht voor zijn', geeft Kamphuis aan. Positief terug kunnen kijken op het proces van stoppen noemt hij essentieel.

Bekijk meer over:

Weer

 • Woensdag
  6° / 4°
  10 %
 • Donderdag
  6° / 4°
  60 %
 • Vrijdag
  6° / 3°
  70 %
Meer weer