%27Groenbemestermengsels+goed+voor+doorworteling+bodem%27
Achtergrond
© Han Reindsen

'Groenbemestermengsels goed voor doorworteling bodem'

Als het even kan, moeten akkerbouwers een mengsel van verschillende soorten groenbemesters zaaien, luidt het advies van teeltadviseur Theo Wijbenga van Hoogland. Vooral qua doorworteling van de bodem doen mengsels meer dan enkelvoudige groenbemesters. Bij aaltjes in de grond is een enkelvoudige groenbemester veiliger.

Handelsbedrijf Hoogland uit Leeuwarden heeft op een 8 hectare groot demonstratieperceel in het Groningse Usquert tien verschillende mengsels op praktijkschaal ingezaaid. Van redelijk enkelvoudige groenbemesters tot mengsels met negen verschillende soorten. Alle mengsels zijn GLB-waardig. Op woensdagmiddag 17 oktober kregen bezoekers tekst en uitleg.

• Bekijk een beeldverhaal van de hoogtepunten van deze dag

'Je kunt groenbemesters geen rapportcijfer geven. Er is niet een groenbemester die of een mengsel dat het beste is. Het is afhankelijk van het doel dat je wilt bereiken, de grondsoort en/of het tijdstip van zaaien. Vind je de aanvoer van organische stof belangrijk, een goede doorworteling of de bestrijding van aaltjes. De beste keuze is daarom boerafhankelijk', zegt teeltadviseur Theo Wijbenga van Hoogland.

Bij veel componenten in een mengsel helpen de planten elkaar met groeien

Arjan van der Vinne, DSV zaden

Wijbenga vindt het van belang dat telers een groenbemester gaan zien als een volwaardig gewas. 'Als de grond tijdens de oogst is vastgereden, moet je de grond voor het zaaien van de groenbemester eerst lostrekken. Op het demoperceel is dat ook gebeurd en alle soorten staan er goed op. In de praktijk is dat bij mengsels wel eens anders.'

DSV zaden

Op het demoveld liggen enkele groenbemestingsmengsels van DSV zaden. Ze zijn in Duitsland ontwikkeld. TerraLife Landsberger Gemenge bestaat uit 30 procent incarnaatklaver, 50 procent Italiaans raaigras en 20 procent winterwikken.

'Het gaat om winterharde soorten die na een gewas mais nog zijn in te zaaien voor het winnen van extra eiwit op melkveebedrijven', zegt Arjan van der Vinne van DSV zaden.

Wortelmassa

Een GLB-waardig mengsel met 60 procent facelia, 30 procent Alexandrijnse klaver en 10 procent vlas laat vooral een grote wortelmassa boven in de grond zien. 'De facelia heeft een mooi beeld in het veld en is goed voor de bijen en het vrijmaken van fosfaat in de grond. Facelia en vlas zorgen bovendien voor de vorming van micorrhiziaschimmels. De klaver bindt stikstof', legt Wijbenga uit.

GLB Intermezzo is een relatief goedkoop mengsel met Italiaans raaigras en 3 procent incarnaatklaver. De wortels zitten vooral bovenin, maar ook onderin.

Elke soort groenbemester heeft een eigen soort beworteling.
Elke soort groenbemester heeft een eigen soort beworteling. © Han Reindsen

Droogte

'De groenbemesters zijn op 7 augustus gezaaid. Het Italiaans raaigras had ik wat hoger verwacht. Waarschijnlijk komt dat door de droogte', zegt Wijbenga. Op het demoveld geeft dit mengsel door de opslag van veel winterkoolzaad een vertekend beeld. 'Oliehoudend zaad blijft lang kiemkrachtig.'

Het mengsel NemaControl is speciaal ontwikkeld voor het bestrijden van chitwoodi en/of bietencysteaaltjes. Het mengsel bestaat uit 99 procent bladrammenas (drie soorten: Radetzky, Trident en BlackJack) en 1 procent Engels raaigras. Op het demoveld is het Engels raaigras bijna niet terug te vinden. Het mengsel zorgt voor een vrij diepe beworteling en lucht in de bodem.

Suikerbieten

BetaMaxx TR is speciaal ontwikkeld voor de teelt van suikerbieten en past goed op bodems met een hoge pH. 'De diepwortelende Deeptill TR bladrammenas vriest in de winter goed kapot en laat veel zuurstof in de bodem toe', zegt Van der Vinne. Het mengsel activeert bodemleven en de vlinderbloemigen binden stikstof uit de lucht.

TerraLife BetaSola is vooral geschikt in een bouwplan met aardappelen en bieten. Het mengsel bevat vijf soorten groenbemesters, waaronder drie typen resistente bladrammenas met een diepe beworteling. Niger zorgt voor veel wortels boven in de grond en wikke legt stikstof vast. Van der Vinne: 'Bij veel componenten in een mengsel helpen de planten elkaar met groeien.'

Meestgebruikt

TerraLife SolaRigol TR is een van de meestgebruikte mengsels. De combinatie van acht soorten, waaronder Tillage Rammenas, vlas en Niger, zorgt voor een intensieve doorworteling van de bodem. Wijbenga: 'Doel van het mengsel is om de bodem te verbeteren.'

Het mengsel WarmSeason, met onder andere Niger, vlas, wikke, Ethiopische mosterd en sorghum, is speciaal gemaakt voor de vroege inzaai. 'De soort sorghum zorgt voor opbouw van organische stof. Uit onderzoek door Wageningen University & Research blijkt dat 1 kilo organische stof 80 cent waard is door de hogere opbrengst van het cultuurgewas', weet Wijbenga.

Gele mosterd

Op het demoveld is de BCA-resistente gele mosterd aangevuld met 3 procent bladrammenas. Een combinatie die het bietencysteaaltje aanpakt en geschikt is voor latere inzaai, maar bij voorkeur niet na half september. De gele mosterd is op het demoperceel het hoogste groenbemestingsgewas, maar de doorworteling van de bodem is minder. Wijbenga vindt dat jammer.

Het laatste mengsel bestaat uit een combinatie van het multiresistente bladrammenas Tajuna/Valencia en de zwaardherik Trio. De mix is geschikt voor percelen met meerdere soorten aaltjes. Op het demoveld zitten de zaaddozen in de bladrammenas, maar dat is volgens Wijbenga geen probleem. 'De zaden zijn boterzacht en nog lang niet rijp.'

De zaden van de bladrammenas zijn nog lang niet rijp.
De zaden van de bladrammenas zijn nog lang niet rijp. © Han Reindsen

Het demoveld is op 7 augustus ingezaaid en bemest met 20 kuub varkensdrijfmest voor het zaaien en 185 kilo NTS na het zaaien. De voorvrucht is wintergerst.

Greencutter en klepelmaaier verkleinen groenbemester
De goede belangstelling voor het demoveld met groenbemesters in Usquert bracht machinefabrikanten op het idee om machines de demonstreren. Zocon presenteerde de Greencutter, een machine voor gebruik in de fronthef, die alle soorten groenbemesters in één werkgang verkleint. De Zocon Greencutter snijdt de groenbemester met vijftien verwisselbare Hardox-messen die in V-vorm op een rol zijn geplaatst. De vertering van het gewas komt zo sneller op gang. De Greencutter heeft een werkbreedte van 2,75 meter. De capaciteit is hoog. Tijdens de demonstratie werd met een snelheid van 18 kilometer per uur gereden. De Votex-klepelmaaier verkleint de groenbemesters veel sterker dan de Greencutter. Het voordeel van een klepelmaaier in de fronthef is dat deze is te combineren met een ploeg. Tijdens de demonstratie ging het om een Lemken Juwel 8 zesschaarwentelploeg.
De Greencutter van Zocon verkleint de groenbemester.
De Greencutter van Zocon verkleint de groenbemester. © Han Reindsen

Bekijk meer over:

Weer

 • Donderdag
  22° / 13°
  10 %
 • Vrijdag
  24° / 11°
  10 %
 • Zaterdag
  30° / 11°
  10 %
Meer weer