EU-sojasector blijft kleine speler

De West-Europese sojateelt groeit jaar op jaar, zowel in opbrengst per hectare als in areaal. Het saldo is concurrerend met wintertarwe. Maar de Europese Unie (EU) blijft met een jaarlijkse opbrengst van bijna 3 miljoen ton klein in vergelijking met de top tien van grootste sojaproducenten wereldwijd.

EU%2Dsojasector+blijft+kleine+speler
© Landpixel

Zelfs Europa's naaste buurland wat betreft sojateelt, Oekraïne, produceert meer dan de EU in totaal. Dit jaar kan Oekraïne op ruim miljoen 3 miljoen ton sojabonen rekenen, goed voor een achtste positie op de wereldranglijst.

Dit is maar een schijntje vergeleken met de enorme hoeveelheden die in Noord- en Zuid-Amerika worden geproduceerd. Argentinië produceert jaarlijks meer dan 50 miljoen ton, Brazilië bijna 90 miljoen ton en de Verenigde Staten (VS) meer dan 100 miljoen ton.

Stabiele prijzen

Niet alleen in Nederland is de oogst waarschijnlijk recordhoog, ook wereldwijd is dit het geval. Met als gevolg dat de prijs van sojaschroot stabiel is, op een prijspiek afgelopen zomer na. Gemiddeld schommelt de prijs van sojaschroot tussen de 300 en 350 euro per ton, afhankelijk van de kwaliteit.

Gmo-vrije soja uit de EU is in onze regionen minstens 100 euro per ton duurder. Dichter bij de gmo-vrije sojaproducerende landen langs de Donau zakt de prijs naar minder dan 400 euro per ton.

Handelsoorlog

De EU-veevoerindustrie verlegt de aandacht van Zuid- naar Noord-Amerika. De Chinese regering heeft in reactie op de door VS ontketende handelsoorlog een invoerheffing van 25 procent ingevoerd op Amerikaanse soja. Daardoor verschuift de Chinese import van soja van Noord- naar Zuid-Amerika.

De prijs in Zuid-Amerika stijgt en daalt in Noord-Amerika. Dat maakt Noord-Amerikaanse soja voor Europa aantrekkelijker. Bovendien heeft de VS in augustus een handelsverdrag met de EU afgesloten waarin extra inkoop van Noord-Amerikaanse soja door de EU is geregeld.

Vervoer per schip

De belangrijkste factor die de prijs van sojaschroot op korte termijn kan beïnvloeden, is het vervoer per schip over de rivieren in West-Europa, gezien het ruime aanbod van soja op de wereldmarkt.

Al sinds afgelopen zomer kan veevoerfabrikant ForFamers om die reden geen gebruikmaken van de haven in Deventer. In Duitsland worden toeslagen in rekening gebracht, afhankelijk van de waterstand in de rivieren.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  30° / 17°
  40 %
 • Zondag
  24° / 17°
  75 %
 • Maandag
  22° / 14°
  20 %
Meer weer