Twaalfhonderd vrouwen op agrarische expeditie

De Drentse afdeling van Vrouwen van Nu organiseert voor maar liefst twaalfhonderd vrouwen een agrarische expeditie door de provincie.

Op zes dagen in oktober reizen maar liefst 24 tourbussen langs een aantal agrarische bedrijven en musea. De belangstelling voor de expeditie is enorm, want het maximale aantal deelnemers had zich binnen 15 minuten online aangemeld bij de organisatie.

Karin Albring van de organisatie legt uit waarom er een duidelijke grens is getrokken. 'Het is voor veel landbouwers natuurlijk oogstseizoen. En dan zijn zes dagen met dagelijks tweehonderd vrouwen op het erf natuurlijk best lastig om te combineren met het werk.'

Timing

Akkerbouwer Jan Pieter de Jong uit Odoorn geeft toe dat het qua timing niet echt lekker uitkomt, maar hij heeft hulp. 'Mijn vader werkt nog graag mee op het bedrijf. Dus zodra hij de eerste bus ziet aankomen, pakt hij meteen de aardappel-rooimachine en gaat het land op.'

Naast zetmeelaardappelen draait het bij De Jong ook om zonne-energie. Meer dan duizend zonnepanelen bedekken de diverse daken op het erf. En die leveren veel meer energie dan dat de boer zelf nodig heeft. Daarom is hij één van de weinige boeren met een grote accu naast de boerderij.

In de zeecontainer staan 126 lithium-batterijen. Hierin slaat De Jong de energie op en verkoopt die aan het net. En de zaal vol dames hoort tijdens zijn presentatie over energie-management aandacht toe.

Oma's recept

Op dat zelfde moment krijgen de vrouwen op bezoek bij bloembolteler Wollerich in Drouwenermond, na de presentatie over de bedrijfsvoering, de gelegenheid om rechtstreeks producten bij de boer te kopen. Natuurlijk zijn er diverse bloembollen in de aanbieding maar ook pittige uien en aardappelen, inclusief een recept voor Oma's patat. En even later stappen de vrouwen met hun inkopen de bus weer in, op weg naar de volgende tussenstop tijdens deze expeditie.

Organisator Karin Albring is tevreden over de presentaties, de sfeer en de reacties van de dames. Ze vindt het alleen erg jammer dat de vergrijzing ook duidelijk aanwezig is binnen haar vereniging. 'Jonge vrouwen zijn mobieler en actiever. Die zien bijvoorbeeld een workshop, pakken de auto en gaan. Voor hen is een vereniging met georganiseerde reizen blijkbaar niet zo interessant. Maar ik hoop dat ik nog vele jaren deze busreizen mee mag maken.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Zondag
  5° / 0°
  30 %
 • Maandag
  5° / 0°
  60 %
 • Dinsdag
  8° / 1°
  85 %
Meer weer