Machinale+oogst+broccoli+bijna+praktijkrijp
Nieuws
© Haijo Dodde

Machinale oogst broccoli bijna praktijkrijp

Mechanisatiebedrijf Tumoba verwacht dat de cameragestuurde oogstmachine voor broccoli op niet al te lange termijn geschikt is voor de praktijk.

'Het éénrijige prototype van deze machine kan elke acht seconden een broccolischerm oogsten. We willen dat de komende periode nog opvoeren tot zes seconden', zegt Laurens Kleinjan van mechanisatiebedrijf Tumoba in Barendrecht.

Samen met zijn collega Henk-Willem Molenaar was hij deze week aanwezig op de open dagen van zaadfirma Seminis in Enkhuizen. Zij demonstreerden de oogstmachine voor broccoli, die in de loop van de jaren steeds verder is verfijnd.

Broccoli
Broccoli © Haijo Dodde

'Dit prototype is nu drie jaar oud en werkt met een camera in het oogstelement die de grootte van de schermen meet. De broccoli wordt alleen automatisch gesneden als die voldoet aan de vooraf ingestelde afmetingen', legt Kleinjan uit.

Meerrijige variant

Er is voldoende belangstelling voor de machinale oogst blijkt tijdens het evenement van Seminis. Kleinjan: 'Uit Engeland en ook Australië hebben we hier contacten gelegd met enkele telers die serieus nadenken over de aanschaf van een meerrijige variant van deze machine.'

Voorwaarde voor het optimale gebruik van de oogstmachine is volgens Kleinjan een uniform gewas broccoli waarbij de te oogsten schermen goed bovenin zitten. De schermen hoeven niet meer helemaal boven het gewas uit te steken, zoals bij eerdere prototypes van de machine wel het geval was.

Broccoli
Broccoli © Haijo Dodde

Elektrische aandrijving

Tumoba is inmiddels ook bezig met een oogstmachine die elektrisch wordt aangedreven. 'We kunnen uiteindelijk de machine voor elk bedrijf op maat maken. Verder kijken we naar de mogelijkheid om op deze manier ook bloemkool machinaal te oogst', verklaart Kleinjan.

Weer

 • Woensdag
  18° / 12°
  30 %
 • Donderdag
  15° / 13°
  80 %
 • Vrijdag
  15° / 8°
  60 %
Meer weer