Conservenproducenten+roepen+op+tot+btw%2Dverlaging
Nieuws
© Vidiphoto

Conservenproducenten roepen op tot btw-verlaging

Producenten van vers verwerkte groenten in pot en blik hebben het kabinet een opgeroepen om hun de btw op hun producten te verlagen. Zij hebben dit per brief aan staatssecretaris Paul Blokhuis van Volksgezondheid, Welzijn en Sport kenbaar gemaakt.

De producenten, vertegenwoordig in Vigef, reageren hiermee op het voorstel dat vorige week uitlekte om de verbruiksbelasting op suikervrije dranken en bron- en mineraalwater af te schaffen. Daardoor worden deze producten goedkoper voor de consument. De fiscale maatregel is getroffen in het kader van het nationaal preventieakkoord op het thema ‘overgewicht’.

Peter Rijnhout, secretaris van de belangenorganisatie van de Nederlandse Groente- en Fruitverwerkende industrie VIGEF: 'Het plan van het kabinet om gezondere dranken te stimuleren omarmen we. We missen in de plannen echter de stimulans om meer groenten te eten. We luiden de noodklok tegen btw-verhoging van 6 naar 9 procent op groente en vinden juist een verlaging op zijn plaats.'

Lees ook: GroentenFruit Huis verbaasd over plan belastingverlaging light-dranken

We luiden de noodklok tegen btw-verhoging van 6 naar 9 procent op groente

Peter Rijnhout, secretaris van de belangenorganisatie van de Nederlandse Groente- en Fruitverwerkende industrie

De groenteconservensector heeft naar eigen zeggen de afgelopen jaren sterk ingezet op reductie van suiker en zout in hun producten. Hierdoor kan de sector gezonde producten aanbieden zonder suiker, die de consument kunnen helpen de aanbevolen 250 gram groente per dag te behalen.

Bovendien zijn groenten uit pot, blik of diepvries duurzaam, benadrukt Rijnhout, 'want we volgen de oogstkalender en zorgen voor groenten die men lang kan bewaren, no waste dus. Zeker in combinatie met verse groenten, kan onze categorie zorgen voor die broodnodige verhoging van de groenteconsumptie. Het kabinet kan hiervoor een extra financiële stimulans bieden, net als ze doen bij gezonde dranken.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Vrijdag
  24° / 12°
  10 %
 • Zaterdag
  30° / 12°
  10 %
 • Zondag
  27° / 18°
  10 %
Meer weer