Visie+Schouten+sluit+aan+bij+LTO+Glaskracht
Nieuws
© Thierry Schut

Visie Schouten sluit aan bij LTO Glaskracht

LTO Glaskracht Nederland kan zich goed vinden in de visie 'Landbouw, natuur en voedsel: waardevol en verbonden' die minister Schouten van LNV zaterdag presenteerde.

De visie van Schouten legt de verbinding met Verantwoorde Glastuinbouw, de toekomstvisie van de glastuinbouwsector. Dat vindt Sjaak van der Tak, voorzitter LTO Glaskracht Nederland. 'Haar ideeën over kringlooplandbouw sluiten naadloos aan op de ambities van de glastuinbouwsector.'

Ondernemers in de glastuinbouw stelden in 2017 hun visie voor de toekomst met bijbehorende doelstellingen en randvoorwaarden vast om te komen tot een vergroening van de teelt en een verduurzaming van de bedrijfsvoering. Vanuit die visie zijn kassen hard op weg gesloten productie-ecosystemen te worden, circulaire kassen.

Glaskracht signaleert dat alternatieve duurzame energiebronnen voor verwarming en belichting hun intrede doen in de kas bij de koplopers. Het afvalwater van de bedrijven wordt steeds vaker volledig gezuiverd voor hergebruik en in de toekomst telen we een gezond en sterk gewas in combinatie met biologische bestrijders en hygiënemaatregelen, waardoor chemische middelen nauwelijks nodig zijn. Op deze manier voorkomt de glastuinbouw dat de bodem, water en grondstoffen worden uitgeput en de temperatuur op aarde stijgt.

Ambitie

'De ambitie om circulair te ondernemen, ligt bij de ondernemers in de glastuinbouw hoog. Om de doelstellingen ook daadwerkelijk te bereiken, is op verschillende terreinen inspanning van minister Schouten nodig', stelt Van der Tak. 'Zo verloopt de toelating van groene gewasbeschermingsmiddelen veel trager dan noodzakelijk.'

Om de doelstellingen te bereiken, is ook inspanning van minister Schouten nodig

• Lees ook: Schouten wil naar kringlooplandbouw in 2030

'Deze procedures zijn ingewikkeld en kostbaar, maar essentieel om in de kas het circulaire ecosysteem langdurig in stand te kunnen houden. Om te komen tot een echt systeem van groene gewasbescherming is een majeure wijziging van transitie, zowel in beleid als in onderzoek, productie en implementatie van essentiële betekenis.'

Externe CO2

Verder kan de gestage groei van het gebruik van duurzame (fossielvrije) energiebronnen alleen zo doorgaan als er zekerheid komt in de levering van extern aangevoerde CO2. Om als sector te blijven innoveren, is het van belang om langdurig collectieve middelen, zoals onderzoeksgelden, beschikbaar te stellen, stelt LTO Glaskracht Nederland.

Weer

 • Woensdag
  27° / 15°
  70 %
 • Donderdag
  21° / 14°
  50 %
 • Vrijdag
  21° / 11°
  20 %
Meer weer