Biologisch+groeit+in+Nederland+naar+1%2C5+miljard+euro
Nieuws
© Nieuwe Oogst

Biologisch groeit in Nederland naar 1,5 miljard euro

De totale omzet van biologische producten in Nederland is in 2017 met 5 procent gestegen tot ruim 1,5 miljard euro. Maar het marktaandeel blijft nog sterk achter bij landen als Denemarken, Zweden, Duitsland en de VS. Dat meldt het Bionext Trendrapport 2017 dat 7 september verscheen.

De stijging in Nederland komt door meer biologische omzet in de supermarkten en horeca. Daarnaast groeit het aantal gecertificeerde boeren en het aantal biohectares in Nederland, waardoor de aanwas van biologische producten in Nederland in lijn is met de mondiale biologische omzetgroei naar bijna 100 miljard euro.

Groei in consumptie en bedrijven

De aanhoudende biologische groei komt door de toenemende druk op de landbouw om te werken aan het klimaat, de bodemvruchtbaarheid, schoon water en biodiversiteit, concludeert Bionext. De totale omzet van Nederlandse biologische producten is vooral te danken aan de stijging van 6 procent in de supermarkten (778,9 miljoen euro). Met name de verkoop van eieren (17 procent) en zuivel (11 procent) groeit sterk.

Opvallende stijger, zo blijkt uit het Trendrapport, is de verkoop van biologische babyvoeding (23 procent). Ook de omzet van biologisch eten in de horeca groeit (11 procent), maar dat blijft een bescheiden marktaandeel van 1,6 procent.

Er is een sterke groei van ruim 10 procent van het aantal gecertificeerde boerenbedrijven en van ruim 7 procent groei van het aantal biohectares. De biologische sector ligt op koers met 65.000 tot 70.000 biohectares eind 2018 (3,9 procent). Provinciale koplopers zijn Flevoland, Gelderland en Friesland.

Mondiaal

Mondiaal is er een groeiversnelling, zowel in de omschakeling naar biologische landbouw, als de toename van de consumptie van biologisch. Biologische landbouwgrond nam in 2016 met 15 procent toe naar 57,8 miljoen hectare en de verwachting is dat deze groei verder heeft doorgezet in 2017.

Noord-Amerika (VS en Canada) is uitgegroeid tot marktleider in de verkoop van biologische producten met een omzet in 2017 van ruim 47 miljard euro. De Europese Unie volgt met 36,3 miljard euro. De totale mondiale omzet nadert de 100 miljard euro. Het Bionext trendrapport verwacht dat de mondiale groei in 2025 verdubbelt tot meer dan 200 miljard euro.

Inhaalslag Nederland nodig op buitenland

Een aantal andere EU-landen loopt ver op Nederland voor. Wat in die landen helpt, is dat op nationaal niveau diverse overheden streefcijfers voor biologische landbouw hebben. Zo koerst Frankrijk af op 15 procent biologische landbouw in 2022 en Duitsland op 20 procent in 2030. In landen als Zweden, Denemarken en Oostenrijk is 20 procent biologische landbouw nu al bijna een feit.

Nederlandse boeren en de biologische consumptie lopen daarop achter, maar zijn wel bezig met een inhaalslag, stelt directeur Bavo van den Idsert van Bionext vast. Wat andere landen helpt in de transitie, is een sterk overheidsbeleid. Van den Idsert: 'De biologische sector kijkt daarom met grote verwachting uit naar het nieuwe landbouwbeleid van minister Carola Schouten dat 8 september wordt gepresenteerd.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Vrijdag
  20° / 10°
  30 %
 • Zaterdag
  22° / 9°
  10 %
 • Zondag
  26° / 12°
  20 %
Meer weer