Aantal transacties daalt, prijzen in de lift

De prijzen van landelijk vastgoed stijgen, maar minder hard dan de woningprijzen, vooral in stedelijk gebied. Volgens NVM-makelaar Ard Klijsen overstijgt het aanbod de vraag. Hij adviseert boeren en tuinders vroegtijdig stappen te zetten op de vastgoedmarkt. 'Bij twijfel over verkoop, trek aan de bel.'

Aantal+transacties+daalt%2C+prijzen+in+de+lift
© Bart van Hattem

Klijsen kreeg de agrarische makelaardij met de paplepel ingegoten. Inmiddels is hij in Oosterhout directeur van het ruim vijftig jaar bestaande familiebedrijf. Daarnaast is hij voorzitter van de vakgroep Agrarisch & Landelijk Vastgoed van makelaarsvereniging NVM.

In de jaren negentig zag Klijsen de sterke groei van burgers naar het buitengebied. 'Meestal mensen in de leeftijdsgroep van 40 tot 55 jaar, want ouderen willen liever in de nabijheid van voorzieningen wonen.'

Breed georiënteerd

De groep potentiële kopers is breed georiënteerd. De vraag naar agrarisch vastgoed komt van paardenliefhebbers, zowel hobbymatig als professioneel, van ondernemers in bijvoorbeeld de bouwsector of van gezinnen die de rust en ruimte van het buitengebied opzoeken.

De markt van agrarisch vastgoed is heel divers met grote prijsverschillen

Ard Klijsen, voorzitter NVM-vakgroep Agrarisch & Landelijk Vastgoed

Gelderland loopt voorop in het aanbod en de verkoop van landelijk vastgoed (342 transacties), gevolgd door Noord-Brabant met ruim tweehonderd transacties tussen begin oktober 2017 en eind maart 2018. Flevoland blijft daar ver achter met dertien transacties. In Limburg worden de landelijke woningen het snelst verkocht (113 dagen). De hoogste gemiddelde verkoopprijs werd over deze periode betaald in de provincie Utrecht met 740.000 euro. Landelijk komt de gemiddelde verkoopprijs ruim 3 ton lager uit.

Analyse

Sinds een jaar worden in het samenwerkingsverband Buitenstate alle cijfers geanalyseerd. 'De markt van agrarisch vastgoed is heel divers, met grote prijsverschillen in met name het hooggeprijsde segment.' Terwijl het aantal transactie terugloopt, zit de gemiddelde verkoopprijs in de lift. 'Minder sterk dan op de reguliere woningmarkt, maar dat komt omdat het aanbod groter is dan de vraag.'

Grootste valkuil voor kopers blijft volgens Klijsen de bestemming die rust op het vastgoed. 'Je zou maar een idyllische boerderij kopen zonder ontbindende factoren en de bestemming blijkt agrarisch. Dan zal je als particulier bij de bank de financiering moeilijk of zelfs helemaal niet rondkrijgen.'

Stoppende boeren

Klijsen werkt of als aankoop- of als verkoopmakelaar. Onder de verkopers ziet hij steeds meer stoppende boeren. 'Keer op keer kijken we wat een boer of tuinder wil, want de opties zijn legio. Wil je verhuizen of in de boerderij blijven wonen? Kan de grond apart worden verkocht of de woning worden gesplitst? Wat zijn de fiscale consequentie en zijn er nog fosfaat- of dierrechten? Deskundigheid is geboden in deze markt.'

Vanuit de NVM pleit Klijsen voor ruimhartig beleid voor vrijkomende agrarische bebouwing, vooral in de aanstaande Omgevingswet. Hij schat dat al ruim 11 miljoen vierkante meter agrarische bebouwing leegstaat, vooral in Gelderland, Overijssel en Noord-Brabant. 'We willen met alle provincies, gemeenten, eigenaren, kopers en financiers herbestemming of sloop in goede banen leiden.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  14° / 6°
  70 %
 • Donderdag
  14° / 5°
  40 %
 • Vrijdag
  16° / 5°
  20 %
Meer weer